Fermentowane tofu Stinky tofu w najbardziej ekstremalnej odmianie o odstraszającym wyglądzie, zabójczym zapachu i piorunującym smaku! Pierwszy kontakt z tym przysmakiem jest porażający. Osoby nieświadome z czy mają do czynienia będą przekonane, że to bardzo stare, zepsute coś i na pewno bardzo trujące! A jednak “Śmierdzące tofu” (ang. Stinky Tofu) to azjatycki przysmak o mocnym smaku i zapachu, bardzo przypominający najwyższej klasy (czyt. najbardziej śmierdzące) sery pleśniowe.
Tofu fermentowane Stinky tofu spożywa się samo jako przekąskę, smażone w głębokim oleju (popularny chiński street food) i jako śniadaniowy dodatek do doprawiania ryżu, owsianki i kleików: kilka kawałków (wraz z zalewą) umieszcza się w małej miseczce i miażdży się je na papkę, następnie do każdej łyżki ryżu (owsianki lub kleiku) nabiera się do smaku niewielką ilość rozgniecionego tofu. Rozgniecione fermentowane tofu używa się także do doprawiania dań warzywnych duszonych i smażonych na woku (stir-fry). Składniki: soja, woda, sól, pieprz syczuański, regulator kwasowości (chlorek magnezu), przyprawy. Produkcja: Chiny.