Bulion rybny dashi z filetami z dorsza
Bulion rybny dashi z filetami z dorsza to klasyczny, lekko doprawiony, japoński bulion. Do przygotowania tej potrawy stosujemy tylko ryby o zwartym mięsie aby bulion pozostał jak najbardziej klarowny.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Składniki
  • 150g filetu z dorszabez skóry
  • 1litr wody
  • 2łyżki bulionu rybnego dashi
  • 1łyżeczka sosu sojowego
  • 1łyżka sakelub białego wina wytrawnego
  • garść szczypiorkupociętego
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Rybę pokroić na kawałki 2×2 cm.
  2. Zagotować w garnku wodę, dodać 2 łyżki bulionu dashi, jedną łyżkę sosu sojowego i sake.
  3. Włożyć pokrojoną rybę, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym natychmiast zdjąć z ognia.
  4. Pozostawić rybę pod przykryciem w gorącym bulionie przez 3 minuty.
  5. Delikatnie rozlać do miseczek, posypać szczypiorkiem i podawać. Jako dodatek można podać ugotowany japoński ryż.