Proste przepisy na orientalne zupy

Azjatycka kuchnia to nie tylko sajgonki, sushi czy kurczak tikka masala – do popularnych potraw orientalnych należą również aromatyczne zupy, które podobnie jak inne dania kuchni azjatyckiej wyróżniają się niecodziennymi połączeniami smaków, mnóstwem przypraw oraz obecnością egzotycznych składników, takich jak mleczko kokosowe czy owoce morza. Z pewnością zdarzyło Ci się słyszeć o tajskiej zupie z mlekiem kokosowym, wietnamskiej zupie pho (odpowiednik naszego rosołu) czy ramenie na kaczych udkach. A to tylko niektóre z propozycji, które znajdziesz w orientalnym menu.

Orientalne zupy to obowiązkowy punkt w menu wielu azjatyckich restauracji i barów – ich niecodzienny smak i niekiedy również wygląd sprawiają, że wielu osobom wydaje się, że są to dania trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego! Przygotowanie aromatycznej, orientalnej zupy wymaga jedynie odrobiny zapału, sprawdzonego przepisu oraz wysokiej jakości, świeżych produktów spożywczych. Dwa ostatnie elementy znajdziesz na naszej stronie internetowej.

Miso ramen, dal z soczewicy, a może indyjska zupa dyniowa?

Bogactwo aromatycznych przypraw i świeże, egzotyczne składniki sprawiają, że potrawy azjatyckie, w tym również zupy, doskonale sprawdzają się o każdej porze roku. Doskonałym na to przykładem są zupy orientalne prezentowane na naszej stronie internetowej – wśród dostępnych przepisów znajdziesz receptury na znane i mniej znane dania, w tym m.in.: indonezyjską zupę soto, tajski bulion curry z makaronem mie, japoński czerwony barszcz z ryżem i grzybami shitake, indyjski krem z dyni, chińską zupę won ton czy bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi.

Każdy przepis na zupy orientalne zawiera informacje dotyczące czasu przygotowania i liczby otrzymanych porcji – niżej znajdziesz listę potrzebnych produktów oraz sposób przygotowania potrawy, często opatrzone dodatkowymi fotografiami. Wszystkie niezbędne składniki spożywcze i akcesoria kuchenne znajdziesz w ofercie naszego sklepy internetowego. Do dzieła!

Miso Ramen z grillowaną wołowiną

Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, które już na dobre zadomowiło się na polskim rynku i jest serwowane w prawie każdej restauracji z daniami kuchni orientalnej….

 

Czytaj dalej

Tajska zupa Tom Yum z młodym jackfruitem i kawałkami kurczaka w Panko.

Klasyka kuchni tajskiej, czyli słynna ostro-kwaśna zupa Tom Yum, o znakomitym smaku i aromacie. W najnowszym przepisie dodaliśmy do zupy pokrojone kawałki młodego jackfruita (dodatkowa porcja błonnika), a kurczaka proponujemy podać oddzielnie (tak aby nie pływał długo w zupie) w chrupiacej panierce panko. Jako alternatywę zamiast kurczaka można oczywiście zaserwować krewetki obtoczone w panko. Dodatek pasty chili Prik Pao i pokrojonego świeżego chili sprawia, że nasza zupa Tom Yum jest jeszcze bardziej pikantna i rozgrzewająca.

Czytaj dalej

Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą

Zupa ramen z pieczoną dynią

Miso ramen

Zupa z owocami morza i makaronem sojowym

Bulion wegański z miso

Dal z soczewicy

Indyjska zupa dyniowa

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku

0
Twój koszyk jest pusty

Nie dodano żadnych produktów do koszyka.

Przeglądaj produkty