Przejdź do treści

Zupy

Zupa pomidorowa z wołowiną

Ocena ze starego portalu: 4,92 / 12 ocen

Osobiście wolę tą zupę nieco posłodzoną. Można ją też podawać z makaronem sojowym. W wersji ekspresowej możemy zastąpić pomidory koncentratem, a rosół bulionem z kostki – wtedy przygotowanie tego dania trwa tylko ok. 15 min.

Zupa ostro-kwaśna

Ocena ze starego portalu: 4,47 / 19 ocen

Ta zupa przypomina “nieco” w smaku polski kapuśniak jednak dla niektórych może być nieco za kwaśna dlatego proponuję zacząć od 3 łyżek octu ryżowego, spróbować i ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest 5 łyżek octu białego, ale to chyba tylko Chińczyk może zjeść :). W oryginalnym przepisie znajdują się także pąki lilii, jednak w Polsce są trudno dostępne. Jeżeli ktoś jednak nabędzie lilie to należy dodać je razem z grzybami, jeżeli nie dodacie to nic się nie martwcie zupa i tak smakuje świetnie. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Zupa z kurczaka i słodkiej kukurydzy

Ocena ze starego portalu: 4,56 / 18 ocen

Smaczna i bardzo łatwa do zrobienia zupa z kurczaka, kukurydzy i białka jajka. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Ostra zupa z owocami morza

Ocena ze starego portalu: 4,29 / 7 ocen

Ostra zupa z owocami morza to pikantna, lekko kwaśna zupa z kilkoma rodzajami owoców morza. Dla mnie super. Ośmiorniczki nawet po przecięciu na pół mogą wydawać się za duże jak na jeden kęs, jednak po ugotowaniu kilkukrotnie się kurczą. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Zupa z tofu i kasztanami wodnymi

Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny

Oryginalna chińska zupa z chrupiącymi kasztanami wodnymi, grzybami mun i tofu. W czysto wegetariańskiej wersji należy użyć bulionu warzywnego.

Zupa WON-TON

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen

Do przygotowania tej zupy niezbędne są pierożki WON-TON, przepis na nie znajduje się tutaj. Na każde 6 pierożków użyj 1 szklankę rosołu.

Zupa cebulowa z jajkiem

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 18 ocen

Jedno z najłatwiejszych do wykonania dań na mojej stronie, co nie znaczy, że niesmaczne. Osobiście lubię tą zupę na ostro dlatego dodaję 1/2 łyżeczki pieprzu, Wy możecie dodać ile uważacie za stosowne. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Zupa Seczuańska

Ocena ze starego portalu: 4,61 / 33 oceny

Przepis ten dostałem od jednego z internautów. Przepis pochodzi w chińskiej restauracji w Johanesburgu w RPA i jest to najlepsza zupa jaką internauta jadł. Przetestowałem i rzeczywiście jest pyszna.

Zupa ostro-kwaśna z krewetkami

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen

Do dania tego trzeba użyć pasty tamaryndowej, która jest trudna do kupienia, na szczęscie jest dostęna w naszym sklepie. Ostrożnie trzeba też postępować z pastą curry, jest bardzo ostra, jeżeli macie ograniczoną tolerancję na ostrość to zacznijcie od 1/4 łyżki, spróbujcie i ewentualnie zwiększcie dawkę. Zupę tę dla zwiększenia treściwości oraz zbilansowania ostrego smaku można zaserwować z ryżem jaśminowym podanym w osobnej miseczce.

Zupa imbirowa

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny

No i jeszcze jeden przepis. Tym razem przepyszna zupka 🙂 SMACZNOŚCI !