Przejdź do treści
Wszystkie

Kurczak z orzechami nerkowca

Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na Kurczaka z nerkowcami, jednak ten najnowszy przepis jest wyjątkowy, gdyż został przygotowany w całości (z wyjątkiem ugotowania ryżu) w woku ręcznie kutym podgrzewanym na ognisku. Kurczak z orzechami nerkowca to wyjątkowe danie o charakterystycznym orientalnym aromacie i naprawdę łatwe w przygotowaniu 🙂 Kurczak

Czytaj więcej »
Wszystkie

Spring rolls z mięsem i warzywami

Spring rolls to lekka przekąska, która jest bardzo popularna na ulicznych straganach Azji. Przygotowuje się je używając arkuszy z papieru ryżowego. W odróżnieniu od tradycyjnych sajgonek nie smaży się ich na głębokim tłuszczu, tylko podaje na surowo z dodatkiem aromatycznego sosu. Wersja bez smażenia jest wiosenna, lekkostrawna i zdecydowanie mniej

Czytaj więcej »
Wszystkie

Korean Fried Chicken wersja lekko-pikantna

Kurczak po koreańsku to bardzo popularne danie w kuchni koreańskiej. Panierowane mięso z udek kurczaka w słodko-pikantnym i kleistym sosie na bazie pasty gochujang. Danie to prezentujemy w wersji walentynkowej  z dodatkiem bogatego w wartości odżywcze czerwonego ryżu i popularnej sałatki colesław w słodkim majonezie z pulpą mango 😀 Korean

Czytaj więcej »
Wszystkie

Sałatka karnawałowa z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym to prosta w wykonaniu sałatka, której przepis powstał w potrzebie chwili tzn: trzeba było zrobić szybko sałatkę na imprezę karnawałową, a w lodówce nie było zbyt wielu wyszukanych składników 😉 Sałatka (nazwana spontanicznie ”karnawałową”) powstała z makaronu ryżowego (całe ‘clue tej potrawy polega na dobrze przygotowanym

Czytaj więcej »
Wszystkie

Zupa krem z kasztanów jadalnych

Kremowa zupa z kasztanów jadalnych ma swoje korzenie w Anglii. Jest szczególnie popularna w okresie Świąt Bożego Narodzenia  i podczas zimy, ponieważ ma działanie rozgrzewające. Do przygotowania tej zupy użyliśmy dostępnych w naszym sklepie suszonych kasztanów jadalnych, które są już obrane ze łupinki. Jest to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników

Czytaj więcej »
Wszystkie

Zupa Pho

Zupa Pho z makaronem ryżowym to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej… Zupa Pho Zupa Pho z makaronem ryżowym to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej o bogatym, głębokim smaku, pochodzącym od długiego gotowania bulionu. W Wietnamie zupa Pho jest często spożywana na śniadanie, jest bardzo popularna jako tzw. ”posiłek na pocieszenie” po całonocnej

Czytaj więcej »
Wszystkie

Tajskie noże KIWI & KOM KOM. Doskonała jakość i przystępna cena!

KIWI & KOM KOM to znana na całym świecie marka produkująca tajskie noże już od ponad 40 lat. Noże KIWI & KOM KOM charakteryzują się doskonałą jakością w stosunku do ceny, dlatego są wybierane i cenione przez kucharzy z całego świata. Japońska stal nierdzewna  SUS420J2 używana do produkcji ostrzy hartowana

Czytaj więcej »
Wszystkie

Gorditas orientalne

Gorditas – nadziewane placki z mąki kukurydzianej. Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. W naszym autorskim przepisie, w wersji orientalnej z dodatkiem pasty Doenjang i sosu Mango chili. Ciasto na placki gorditas znakomicie smakują zrobione z mąki kukurydzianej Pan do tortilli Gorditas orientalne Gorditas – nadziewane placki z mąki

Czytaj więcej »
Wszystkie

Tajski deser kokosowy z mango (Mango Sticky Rice)

Mango Sticky Rice to bardzo popularny tajski deser z ryżu kleistego z dodatkiem sosu kokosowego i owoców mango…w naszej wersji również z dodatkiem słodkich owoców liczi. Doskonały orientalny deser na każdą okazję! Tajski deser kokosowy z mango (Mango Sticky Rice) Mango Sticky Rice to bardzo popularny tajski deser z ryżu

Czytaj więcej »
Wszystkie

Ryż indonezyjski Nasi Goreng

Tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które ma wiele odmian, ale podstawowymi jego składnikami są ryż i słodki sos sojowy Ketjap Manis… Ryż indonezyjski Nasi Goreng Tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które ma wiele odmian, ale podstawowymi jego składnikami są ryż i słodki sos sojowy Ketjap Manis. Jest to szybkie i łatwe w

Czytaj więcej »
Wszystkie

Azjatycki Chikker burger

Pyszny chrupiący kurczak burger, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi. Azjatycki Chikker burger Przepis na tego burgera powstał w czasie długiego majowego weekendu, podczas rodzinnego grillowania 😀 Jest to nasza odmiana chikkera, burgera którego możecie spotkać w najpopularniejszej sieci fast

Czytaj więcej »
Wszystkie

Massaman curry – wegetariańskie danie z pieczonymi ziemniaczkami i tofu

Massaman curry w wersji wegetariańskiej… Massaman curry – wegetariańskie danie z pieczonymi ziemniaczkami i tofu Massaman curry w wersji wegetariańskiej to aromatyczne danie orientalne na bazie tajskiej pasty curry massaman, która jest średnio-ostra. Przepis na to danie jest typowo wegetariański (bez dodatku sosu rybnego), a zamiast kurczaka użyliśmy zwartego tofu

Czytaj więcej »