Przejdź do treści

Kuchnia orientalna: przepisy, które zabiorą cię w kulinarną podróż

Kuchnia orientalna przepisyKuchnia orientalna przepisy – wiele osób poszukuje prostych receptur, które pozwolą na samodzielne przyrządzenie wyśmienitych orientalnych dań. 

Dzięki coraz łatwiejszej dostępności oryginalnych orientalnych produktów (sprawdź u nas dział kuchnia koreańska czy kuchnia japońska) każdy z nas może przygotować egzotyczną ucztę we własnym domu. Chińskie czy indyjskie jedzenie to doskonała alternatywa dla pizzy bądź schabowego. Wybór potraw jest tak ogromny, że znajdą wśród nich coś dla siebie zarówno wielbiciele mięsa, jak i wegetarianie; miłośnicy pikantnych smaków lub łagodnych dań.

Dowiedz się więcej o orientalnej kuchni i poznaj proste i sprawdzone przepisy!

Kuchnia orientalna – przepisy z całego świata

“Kuchnia orientalna przepisy” – jakich receptur tak naprawdę szukamy, wpisując tego typu frazę w wyszukiwarkę internetową? Kuchnia orientu to pojęcie bardzo szerokie, często odmiennie rozumiane.

Najczęściej używając określenia “orientalna” w stosunku do sztuki kulinarnej, mamy na myśli kuchnie krajów azjatyckich, Bliskiego Wschodu, Krajów Maghrebu (Maroko, Algieria oraz Tunezja).

Niektóre osoby kuchnią orientalną nazywają również tradycje kulinarne pochodzące z innych części Afryki. Dla innych kuchnią orientalną nie będzie z kolei np. kuchnia gruzińska. Nazwa ta jest więc dość umowna – z pewnością oznacza kuchnię odmienną od naszej, egzotyczną dla europejskiego podniebienia.

Które kuchnie orientalne są najlepiej znane w Polsce?

W naszym kraju jedzenie orientalne cieszy się od kilkunastu lat dużym powodzeniem. Dania kuchni chińskiej, zwłaszcza smażony w woku kurczak z różnymi sosami czy słynna kaczka na gorącym półmisku, nikogo już dziś nie dziwią. Możemy zjeść je w wielu miejscach, a często przyrządzamy samodzielnie potrawy z makaronem ryżowym, z woka czy smażone w tempurze. Nieraz restauracje chińskie serwują również dania kuchni wietnamskiej – ona też jest u nas stosunkowo dobrze znana.

Coraz więcej osób potrafi również przyrządzić własnoręcznie japońskie sushi. Łatwo dostępne dobre przepisy na sushi (sprawdź przepisy na sushi dostępne na naszej stronie) oraz świeże orientalne produkty pozwalają razem z przyjaciółmi czy rodziną stworzyć własne niepowtarzalne kompozycje smakowe.

Kolejną bardzo popularną orientalną kuchnią jest kuchnia tajska. Zielone, żółte lub czerwone curry czy kurczak z nerkowcami to modne dania, które wielu z nas gotuje w domu na obiad.

W ostatnich latach ogromną popularność zyskały restauracje indyjskie. Uwielbiamy je za ogromną różnorodność, wyrazistość potraw, niesamowite kolory, smaki oraz aromaty.

Na odkrycie wciąż czeka np. kuchnia koreańska czy filipińska – chociaż istnieją restauracje serwujące ich tradycyjne potrawy, to nadal nie mamy dużej wiedzy na ich temat.

Przyprawy – sekret orientalnej kuchni

Kuchnia orientalna przepisSzukając “kuchnia orientalna przepisy”, z pewnością trafimy na receptury, w których wykorzystać trzeba będzie liczne przyprawy. Nic dziwnego, ponieważ to właśnie one są sekretem właściwie każdej orientalnej kuchni. Nadają potrawom głęboki smak – niekiedy bardzo pikantny. Czasem mają też znaczenie praktyczne: pomagają dłużej zachować przydatność do spożycia potraw w krajach, gdzie temperatury bywają bardzo wysokie.

Wśród przypraw nadających daniom ostry smak należy wymienić różne rodzaje papryczki chili, ale też popularny w kuchni chińskiej, japońskiej czy indyjskiej imbir. Czosnek, cebula i pieprz też okazują się niezbędne przy przyprawianiu większości dań. Inne wykorzystywane w daniach orientalnych przyprawy to m.in. kmin rzymski, kozieradka, liście curry, liście limonki kaffir, garam masala, goździki, cynamon, trawa cytrynowa.

Kuchnie orientalne nie istniałyby również bez swoich charakterystycznych sosów czy past, pozwalających na doprawienie różnych potraw. I tak np. kuchnia chińska bazuje na sosie sojowym czy sosie hoisin. Z kolei w Tajlandii trudno wyobrazić sobie gotowanie bez wyrazistego sosu rybnego oraz słynnych past curry. Natomiast w Japonii bazę wielu dań stanowi pasta miso ze sfermentowanej soi z dodatkiem drożdży oraz soli.

Zamiast chleba ryż, makaron i placki

Bardzo charakterystyczne dla kuchni orientalnej jest podawanie niemal do każdego dania specyficznych dodatków. Można je uznać za swego rodzaju zamiennik dla naszego pieczywa.

W kuchni arabskiej oraz indyjskiej jako dodatek serwuje się różnego rodzaju placki. Jednymi z najpopularniejszych są placki naan – spore, miękkie, elastyczne, robione z mąki pszennej. Można wygodnie zbierać nimi sos, stanowią więc świetny dodatek do tradycyjnego indyjskiego curry. Indyjskie chlebki bywają też przygotowywane z mąki z ciecierzycy, smażone na chrupko w głębokim tłuszczu, a nawet nadziewane.

W kuchni indyjskiej oprócz placków podaje się także ryż. Ten produkt jest wykorzystywany niemal we wszystkich orientalnych kuchniach, zwłaszcza w chińskiej, japońskiej czy wietnamskiej. Często stanowi osobne danie; dodaje się go też do zup, podaje z sosami mięsnymi i wegetariańskimi, a nawet w deserach.

Również makaron – ryżowy, sojowy, gryczany bądź pszenny – stanowi niezwykle ważny element kuchni orientalnej. Jest bazą wielu dań kuchni chińskiej, tajskiej, japońskiej czy koreańskiej.

Kuchnia orientalna, przepisy – jeśli szukasz sprawdzonych receptur, zajrzyj na Kuchnieorientu.pl! W naszym sklepie znajdziesz też oryginalne produkty orientalne, idealne do egzotycznych dań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *