Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia to propozycja dania fusion, połączenie popularnego w kuchni Amerykańskiej burgera z chrupiącym rybnym kotletem z dodatkami kuchni koreańskiej i japońskiej. W klasycznej bułce serwowany jest rybny kotlet panierowany w panko i czarno-białym sezamie. Do tego pikantny sos z koreańskiego gochujangu i majonezu oraz kwaśno-słodkie pikle z ogórka. Oryginalne, lekko pikantne i bardzo smaczne danie, które można spożyć jako przekąskę lub szybki obiad.

1

Makaron udon z kimchi to inspirowane kuchnią koreańską bezmięsne danie z użyciem kimchi z kapusty. Pyszne i zdrowe danie, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut. W Korei kimchi jest spożywane głównie jako przystawka. Jednak, jako że jest to ulubiona kiszonka Koreańczyków, stosuję się ją także jako składnik wielu dań: zup, gulaszy, dań stir-fry i makaronów. Zastosowanie masła w przepisie wydaje się być Europejskim elementem dania. Okazuje się jednak, że obecnie Koreańczycy docenili zastosowanie masła w sosach i bardzo chętnie sięgają po nie przygotowując dania z makaronem i smażonym ryżem. Danie zabójczo dobre, brak słów żeby to opisać!

Kimchi z botwinki to nasza kolejna propozycja na letnią koreańską kiszonkę. Kimchi z botwinki i młodych warzyw to samo zdrowie. Jest też bardzo szybkie w fermentacji bo można je spożywać już kilka godzin po przygotowaniu. Jak do większości kimchi dodaliśmy sos rybny, w wersji wege można go zastąpić sosem sojowym. Kimchi podaje się jako pikantną przystawkę warzywną do wszelkiego typu dań.

Kimchi z młodej kapusty to nowalijkowa odmiana koreańskiej kiszonki. Podobna w składzie i metodzie przygotowania do najpopularniejszej wersji kimchi z kapusty pekińskiej. Tym razem do przygotowania dania wykorzystujemy najlepsze i najsmaczniejsze młode warzywa dostępne w sezonie wiosenno-letnim.

Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso to oryginalne danie w stylu fusion z wyraźnym wpływem kuchni japońskiej. Duże macki ośmiornicy doprawione na ostro japońską przyprawą 7 smaków (japońskie chili z przyprawami) i smażone na oleju z esencją z papryczek chili. Ta bardzo ostra ośmiornica serwowana jest na znanym z rodzimych dań pure ziemniaczanym doprawionym japońską pasta miso. Końcowy efekt to smaczne i zdrowe danie o oryginalnym wyglądzie.

Zielony wegetariański stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie z woka – smażone z mieszaniem zielone warzywa z sosem. Danie błyskawiczne, bardzo łatwe do wykonania i bardzo zdrowe. Użyte przez Magdę 2 sosy niewegetariańskie (ostrygowy i rybny) łatwo zastąpić, w składzie podajemy także wersję wegetariańską / wegańską. Zielony wegetariański stir-fry serwujemy jako samodzielne danie wegetariańskie z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Zielone curry z krewetkami i bobem to klasyczne tajskie curry z mlekiem kokosowym pastą curry, sosem rybnym i tajskimi ziołami. Średnio ostre i bardzo smaczne. Z uwagi na dostępność świeżego bobu jest to sezonowe danie letnie choć poza sezonem zawsze możemy użyć bobu mrożonego. Danie stosunkowo ostre za sprawą 1 łyżki zielonej pasty curry, ostrość tą możemy podwyższyć zwiększając ilość pasty. Danie najlepiej podać z tajskim czarnym ryżem, ewentualnie z ryżem jaśminowym.

Pierożki Wonton to najpopularniejsza, znana na całym świecie, odmiana chińskich pierożków. W naszym przepisie proponujemy gotowane trójkątne pierożki Wonton z klasycznym nadzieniem wieprzowo-krewetkowy, podane w sosie sojowym z zielonymi papryczkami chili. W ten sposób otrzymujemy efektowne i bardzo smaczne danie, które może stanowić przekąskę, pierwsze danie lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Polecam!

Japońskie pierożki Gyoza to bardzo popularne danie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Pyszne pierożki z mięsno-warzywnym nadzieniem, usmażone na patelni na złoto i chrupiąco.

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem to nasza propozycja pełnego dania w stylu chińskim na grillową imprezę. Ryż możemy przygotować na kuchence podczas gdy pierś jest grillowana. Jeżeli impreza jest w plenerze i nie ma możliwości smażenie ryżu, możemy ryż usmażyć wcześniej w domu i podgrzać go na grillu na aluminiowej tacce.

Strona 1 z 5412345...102030...Ostatnia »