Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Sałatka z dyni z sosem miso to propozycja warzywnej sałatki ze słonym sosem na bazie japońskiej pasty miso. Głównymi składnikami sałatki jest pieczona dynia i zielona fasolka z dodatkiem zwartego tofu, świeżych ziół i orzechów. Wszystkie te zdrowe składniki doprawiamy sosem z pasty miso, czosnku i masła. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie muszą zastąpić masło olejem roślinnym.

Złote mleko to znany w wielu krajach azjatyckich zdrowotny napój, będący połączeniem mleka kokosowego, kurkumy, imbiru i pieprzu. Jeśli nie słyszałeś o złotym mleku, nadszedł czas, aby dodać go do słownika! Korzyści płynące ze złotego mleka wynikają z potężnych właściwości zdrowotnych kurkumy i imbiru. Użycie mleka kokosowego (źródło zdrowego tłuszczu kokosowego) połączonego z pieprzem zwiększa wchłanianie ciężko przyswajalnej kurkuminy o 2000%. Miód oraz pozostałe przyprawy są opcjonalne, dodają napojowi smaku a także dodatkowych korzyści zdrowotnych. Złote mleko stosuje się jako napój rozgrzewający, na zimno z lodem a także jako baza owocowych smoothie.

NAPÓJ NA NOC
W wielu krajach złote mleko spożywa się tuż przed snem. Uważa się, że jego spożycie uspokaja układ trawienny, relaksuje i koi organizm. Dodatkowo mocne właściwości przeciwzapalne i antyutleniające powodują, że śpimy spokojnie i budzimy się w pełni wypoczęci.

Pasta z pieczonego bakłażana to warzywna potrawa podobna w użyciu do humusu. Pieczony, zmiksowany bakłażan doprawiony płatkami chili, pastą miso i aromatycznym olejem sezamowym tworzy bardzo smaczną warzywną pastę. Można spożywać ją jako zimną przekąskę serwowaną z chlebem, chipsami lub tortillą. Świetnie nadaje się także jako dodatek do innych dań: warzywna przystawka (sidedish), sos dip lub pasta do smarowania. Bez żadnych modyfikacji danie nadaję się do spożycia przez wegetarian i wegan.

Dyniowe curry z warzywami to bezmięsne danie w stylu tajskim. Bazą głębokiego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, w którym pływają ziemniaki i groszek. Dopełnieniem dania są smażone boczniaki. Danie jest ostre, bardzo smaczne i pożywne. Ostrość dania można regulować ilością czerwonej pasty carry (od 2 do 4 łyżek). Jak wszystkie tajskie curry to danie także najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym. Danie można także wykonać w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.

1

Pad thai z kurczakiem lub tofu to wersja słynnego tajskiego dania stir-fry z makaronem ryżowym. Błyskawiczne danie z woka, makaron ryżowy w kwaśno-słodkim sosie z tamaryndu i cukru palmowego z dodatkiem kurczaka (tofu) i warzyw. Pad thai to jedno z najsmaczniejszy i najbardziej znanych dań tajskich.

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso to oryginalny, pyszny deser z japońskim akcentem. Chrupiąca tarta w 3 uzupełniających się smakach: kwaśne jabłka polane słodko-słonym karmelem z cukru trzcinowego i pasty miso. Całość dopełniona posypką z cynamonu i płatków migdałowych. Jest to przepis błyskawiczny z użyciem gotowego ciasta na tartę, dostępnego w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Oczywiście można także zastosować ulubiony przepis na ciasto do tarty i przygotować je własnoręcznie.

1

Brukselki z patelni po tajsku to warzywne danie fusion z wpływami kuchni tajskiej i japońskiej. Bardzo proste do wykonania, błyskawiczne i bardzo smaczne danie z samych zdrowych składników. Brukselki z patelni możemy zaserwować jako lekką przekąskę, jarzynkę do dania głównego lub składnik kilkudaniowego posiłku w stylu chińskim. Magda serwuje smażone brukselki na ostro posypane sporą ilością (1 łyżka) japońskiej przyprawy 7 smaków (jej głównym składnikiem jest mielone chili). Oczywiście dodatek ten może być zredukowany według gustu w celu uzyskania optymalnej ostrości.

4

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym i gruszką to wspaniały deser inspirowany kuchnią tajską. Ciasto naleśnikowe zawiera podwójną dawkę kokosa w postaci mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Zamiast powszechnie stosowanej do naleśników mąki pszennej Magda użyła mąki ryżowej, dzięki temu danie jest bezglutenowe. Usmażone naleśniki kokosowe podawane są z gęstym sosem uzyskanym ze świeżego soku z pomarańczy, cukru palmowego, masła i gruszki pociętej w cieniutki plasterki. Ostateczny efekt jest zabójczy, powali na ziemię każdego łasucha!

Chińska zupa z zacierkami to szybki w wykonaniu lekki chiński bulion w klasycznymi chińskimi wykonaniu. W przepisie tym zastosowane są 2 popularne w chińskich zupach dodatki: zacierki jajeczne i mąka ziemniaczana. Osoby odwiedzające chińskie i wietnamski restauracyjki i bary zapewne spotkały się z nimi naocznie, często dziwiąc się „co w tej zupie pływa”?

Tajski bulion curry z makaronem mie to rozgrzewająca zupa doprawiona na ostro tajską czerwoną pastą curry, serwowana z falistym makaronem mie i świeżymi ziołami. Do przygotowania dania niezbędny jest wywar wołowo-drobiowy, który można przygotować z naszego przepisu Rosół chiński zastępując 1/2 kurczaka pręgą wołową lub inną wołowiną. Danie można bardzo łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym.

Strona 1 z 5612345...102030...Ostatnia »