Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Plastry wieprzowiny na ostro to rewelacyjne chińskie danie. Panierowane, chrupiące plasterki polędwiczki wieprzowej w ogniście ostrym słono-kwaśnym sosie. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje ale także bardzo atrakcyjnie wygląda, na sam jej widok leci ślinka:) Danie to ma tak mocny i dominujący smak, że podawane podczas kilkudaniowego posiłku chińskiego powinno być łączone dla równowagi z daniami łagodnymi. Plastry wieprzowiny na ostro spożywane samodzielnie należy podawać z gotowanym ryżem jaśminowym, który zrównoważy ich pikantność. Bardzo polecam!

Bułeczki na parze Baozi to rodzaj chińskich bułeczek (klusek) z nadzieniem, podobnych do naszych rodzimych klusek na parze. My proponujemy pyszną odmianę Baozi z dodatkiem mleka kokosowego i krewetkowym farszem. Bułeczki na parze Baozi jada się solo jako lunch/przekąskę z dodatkiem sosu chili i sosu sojowego do maczania.

Tofu grillowane po koreańsku to inspirowane kuchnią koreańską danie wegetariańskie na grilla. W daniu tym Magda użyła dużą ilość mojej ulubionej koreańskie pasty chili Gochujang, a to gwarantuje, że danie będzie ostre i bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi mirinu i miodu danie uzyskuje ciekawy ostro-słodki smak. Tofu po koreańsku możemy grillować a także upiec w piekarniku (wersja obiadowa).

2

Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie to według mnie najlepsze danie rybne na mojej stronie. Odświeżona wersja przepisu jest praktycznie bez zmian, dodałem tylko nowe zdjęcia. Przez kilkanaście lat obecności przepisu na stronie obejrzało go kilkanaście tysięcy internatów, ponad 30 osób oceniło Chrupiącą rybę na prawie idealną notę 4,94. Jest to pyszna chrupiąca ryba polana gęstym, pikantnym, lekko słodkawym sosem, dla mnie blisko ideału chińskiego dania.

Grillowany bakłażan w marynacie miso to kolejna nasza propozycja na grillowe imprezy. Bardzo smaczne, oryginalne i dietetyczne danie wegetariańskie inspirowane kuchnią japońską. Co prawda pogoda w tym miesiącu (kwiecień 2017) nie rozpieszcza ale warto wydrukować sobie ten przepis i błysnąć na najbliższym grillowaniu jak tylko pogoda na to pozwoli:).

Zupa z kimchi Kimchi Jigae to popularne koreańskie danie, rodzaj gęstej zupy (gulaszu), taki koreański ostry kapuśniak. Absolutnie rewelacyjne danie!

Satay wołowy (sataj wołowy) to nasza kolejna propozycja dania z grilla. Satay to indonezyjski szaszłyk serwowany zazwyczaj z pikantnym sosem na bazie orzeszków ziemnych.

Do przygotowania naszego sataya użyliśmy dojrzewającego rostbefu, który można łatwo dostać w marketach w postaci porcji na stek. Długo marynowany rostbef jest miękki i soczysty, podany z pikantnym sosem z orzeszków na pewno zrobi wielkie wrażenie na uczestnikach imprezy grillowej:)

Węgorz Kabayaki to słynne japońskie danie z grillowanego węgorza doprawione na słono-słodko sosem sojowym, cukrem i mirinem. My proponujemy zastąpienie bardzo drogiego i trudnego do kupienia węgorza tańszym ale równie smacznym sandaczem.

W Polsce Węgorz Kabayaki znany jest głównie jako „sushi topping” czyli plasterek ryby kładziony na kulce ryżu. W Japonii Unagi Kabayaki to przede wszystkim danie rybne serwowane na ryżu z dodatkiem wodorostów nori. Danie jest maksymalnie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. W startującym lada chwile sezonie grillowym może być znakomitą odmianą od grillowanych mięs.

3

Wieprzowina Gong Bao to słynne chińskie danie pochodzące z prowincji Syczuan i zarazem kolejne odświeżone danie z serii „Moje ulubione przepisy”. Dla mnie Wieprzowina Gong Bao to danie blisko ideału, bardzo ostre, wyraźnie słone, z nutą słodko-kwaśną do tego aromat pieprzu syczuańskiego i chrupiące orzeszki. Ponieważ danie zawiera sporą ilość gęstego sosu to idealnie smakuje z moim ulubionym smażonym makaronem mie.

Ciekawostka: W Polsce w wietnamskich budkach z niewiadomych powodów nazwę Gong Bao przypisano kulkom kurczaka w cieście „?”.

Strona 1 z 5312345...102030...Ostatnia »