Przepisy Kuchnia Indyjska
W kuchni indyjskiej korzysta się z największej ilości suszonych przypraw: goździków, papryki, chilli, gałki muszkatołowej, kopru, szafranu, kminu, kozieradki itp. Dzięki temu proste na ogół dania z ryżu, soczewicy, grochu lub fasoli uzyskują zaskakujące smaki.
Smaki Indi
W dziale Kuchnia Indyjska oprócz oryginalnych, indyjskich produktów znajdziesz niezwykle proste przepisy kuchni indyjskiej np. na kurczaka po indyjsku. Kilka wersji indyjskiego curry z kurczaka, np. z mleczkiem kokosowym, lub w głębokim sosie na bazie mleka lub jogurtu. Równie pysznym daniem jest delikatna lub ostra wersja kurczaka maślanego Butter chicken lub kurczak na ostro z grilla przyprawiony mieszanką garam masala. Bardzo ostrym daniem jest kurczak Vindaloo w gęstym sosie lub Kurczak Tandoori pieczony w piecu Tandoor. Doskonałym dodatkiem do większości potraw jest Indyjski chlebek naan wypiekany w specjalnym piecu Tandoor. Pieczywo doskonale zastępuje ryż i często służy jako łyżka, którą nabiera się danie. Naan może być w wersji podstawowej, maślanej lub o smaku czosnkowo – kolendrowym.