Indyjska zupa dyniowa

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Indyjska zupa dyniowa
Indyjska zupa dyniowa to lekko pikantna, aromatyczna i pożywna zupa typu krem. Świetny sposób na zagospodarowanie dyni, która została po Halloween:). Wegetarianie i weganie wykonują tą zupę na wywarze z warzyw.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 1 kg dyni upieczonej
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 szt. cebuli posiekanej
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 litr bulionu wykonany wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć wywaru z warzyw
Suche przyprawy:
Do posypania:
  • sezam czarny
  • trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • garść świeżych ziół (kolendra, bazylia, mięta)
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 1 kg dyni upieczonej
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 szt. cebuli posiekanej
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 litr bulionu wykonany wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć wywaru z warzyw
Suche przyprawy:
Do posypania:
  • sezam czarny
  • trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • garść świeżych ziół (kolendra, bazylia, mięta)
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Dynię obieramy, czyścimy z pestek, tniemy w plastry. Plastry dyni układamy na blachę, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180°C. Po upieczeniu kroimy w grubą kostkę.
  2. Na 1 łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy aż cebula zmięknie.
  3. Do warzyw dodajemy suche przyprawy i podsmażamy 2 minuty mieszając. Dodajemy bulion (w wersji wege wywar z warzyw), pomidory, dynię i zagotowujemy. Następnie blendujemy zupę.
  4. Indyjską zupę dyniową podajemy posypaną sezamem, dymką i świeżymi ziołami.
    Indyjska zupa dyniowa
Udostępnij ten przepis

Komentarze

  • Rafat #1

    Strasznie spodobał mi się pomysł na zupę dyniową po indyjsku i postanowiłem od razu spróbować. Wyszła świetna! Jedyne co mogę polecić – chociaż to z pewnością jest kwestia gustu i pomidorów jakich użyjemy, że warto danie dosłodzić i dosolić (tutaj już zależy jakiego bulionu użyliśmy – ja niestety na szybko z kostki). Tak czy inaczej zupa wyszła pyszna, aromatyczne i mega rozgrzewająca. Polecam i dziękuję za przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.