Przepis na Indyjska zupa dyniowa
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 1 kg dyni upieczonej
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 litr bulionu wykonany wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć wywaru z warzyw
Suche przyprawy:
- 1 łyżka imbiru w proszku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Do posypania:
- sezam czarny
- trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- garść świeżych ziół (kolendra, bazylia, mięta)
Składniki
Suche przyprawy:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Dynię obieramy, czyścimy z pestek, tniemy w plastry. Plastry dyni układamy na blachę, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180°C. Po upieczeniu kroimy w grubą kostkę.
- Na 1 łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy aż cebula zmięknie.
- Do warzyw dodajemy suche przyprawy i podsmażamy 2 minuty mieszając. Dodajemy bulion (w wersji wege wywar z warzyw), pomidory, dynię i zagotowujemy. Następnie blendujemy zupę.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Strasznie spodobał mi się pomysł na zupę dyniową po indyjsku i postanowiłem od razu spróbować. Wyszła świetna! Jedyne co mogę polecić – chociaż to z pewnością jest kwestia gustu i pomidorów jakich użyjemy, że warto danie dosłodzić i dosolić (tutaj już zależy jakiego bulionu użyliśmy – ja niestety na szybko z kostki). Tak czy inaczej zupa wyszła pyszna, aromatyczne i mega rozgrzewająca. Polecam i dziękuję za przepis!
Dodaj komentarz