Prep Time | 40 minut |
Servings |
osób
|
Ingredients
- 1 kg dyni upieczonej
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 litr bulionu wykonany wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć wywaru z warzyw
Suche przyprawy:
- 1 łyżka imbiru w proszku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Do posypania:
- sezam czarny
- trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- garść świeżych ziół (kolendra, bazylia, mięta)
Ingredients
Suche przyprawy:
Do posypania:
|
Instructions
- Dynię obieramy, czyścimy z pestek, tniemy w plastry. Plastry dyni układamy na blachę, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180°C. Po upieczeniu kroimy w grubą kostkę.
- Na 1 łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy aż cebula zmięknie.
- Do warzyw dodajemy suche przyprawy i podsmażamy 2 minuty mieszając. Dodajemy bulion (w wersji wege wywar z warzyw), pomidory, dynię i zagotowujemy. Następnie blendujemy zupę.
Share this Recipe