Przepis na Indyjska zupa dyniowa
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 1 kg dyni upieczonej
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 litr bulionu wykonany wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć wywaru z warzyw
Suche przyprawy:
- 1 łyżka imbiru w proszku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Do posypania:
- sezam czarny
- trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- garść świeżych ziół (kolendra, bazylia, mięta)
Składniki
Suche przyprawy:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Dynię obieramy, czyścimy z pestek, tniemy w plastry. Plastry dyni układamy na blachę, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180°C. Po upieczeniu kroimy w grubą kostkę.
- Na 1 łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy aż cebula zmięknie.
- Do warzyw dodajemy suche przyprawy i podsmażamy 2 minuty mieszając. Dodajemy bulion (w wersji wege wywar z warzyw), pomidory, dynię i zagotowujemy. Następnie blendujemy zupę.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Komentarze
Strasznie spodobał mi się pomysł na zupę dyniową po indyjsku i postanowiłem od razu spróbować. Wyszła świetna! Jedyne co mogę polecić – chociaż to z pewnością jest kwestia gustu i pomidorów jakich użyjemy, że warto danie dosłodzić i dosolić (tutaj już zależy jakiego bulionu użyliśmy – ja niestety na szybko z kostki). Tak czy inaczej zupa wyszła pyszna, aromatyczne i mega rozgrzewająca. Polecam i dziękuję za przepis!
Dodaj komentarz