Przejdź do treści

Dania z warzyw

Polenta z grzybami shitake

Polenta z grzybami shitake

Polenta z grzybami shitake to połączenie tradycyjnej włoskiej potrawy z japońskim sosem grzybowym. Gęsta kukurydziana kaszka jest w naszym przepisie przygotowana na bulionie z grzybów shitake (zob przepis na shitake dashi). Polentę serwuje się z przyprawionym w stylu japońskim sosem z 2 rodzajów grzybów shitake (z puszki i suszonych). Polenta z grzybami shitake to danie danie, które możemy zaserwować na śniadanie, kolację lub lunch. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić masło użyte w przepisie oliwą lub margaryną.

Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą

Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą

Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą to danie z elementami kuchni europejskiej, chińskiej i japońskiej. Gęsty krem dyniowy doprawiony czarną fermentowaną fasolą i olejem sezamowym. Przed dodaniem do dania dynie należy upiec w piekarniku, dynia mięknie ale przede wszystkim karmelizuje nadając zupie ciekawy, słodkawy smak. Danie podajemy z podsmażona brukselką doprawioną pikantną japońską przyprawa 7 smaków i posypujemy świeżymi ziołami.

Zupa ramen z pieczoną dynią

Zupa ramen z pieczoną dynią

Zupa ramen z pieczoną dynią to japońska pożywna zupa z całą masą smacznych dodatków. Bulion rybny z pastą miso, makaron ramen, jajko i pieczona dynia kabayaki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Zupa ramen z pieczoną dynią świetnie sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad. Wegetarianie i weganie mogą dostosować ten przepis do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.

Indonezyjski smażony ryż

Indonezyjski smażony ryż

Indonezyjski smażony ryż to nasza interpretacja popularnego indonezyjskiego dania Nasi Goreng, które oryginalnie powstało jako sposób na zagospodarowanie gotowanego ryżu pozostałego z poprzedniego dnia. Apetycznie wyglądający brązowy ryż doprawiony słodkim sosem sojowym, sosem chili sambal oelek, sosem rybnym, czosnkiem, imbirem z dodatkiem kalafiora i cukinii serwowany z jakiem sadzonym. Danie to możemy podać na obiad, lunch a nawet na śniadanie.

Smażona cukinia teriyaki

Smażona cukinia teriyaki

Smażona cukinia teriyaki to japońskie wegetariańskie danie, które serwuje się jako warzywny dodatek do dania głównego. Krótko smażona cukinia doprawiona słono-słodkim sosem teriyaki, posypana japońską przyprawą chili (jap. Shichimi togarashi w Polsce zwana przyprawą 7 smaków). W przepisie zastosowaliśmy sporą ilość tej pikantnej przyprawy (1 łyżka), jeżeli nie preferujesz dużej ostrości to posyp danie mniejszą ilością przyprawy 7 smaków. Danie bardzo dobrze sprawdzi się jako warzywny dodatek to wszelkiego typu dań głównych, nie tylko japońskich.

Pieczony kalafior z miso

Pieczony kalafior z miso

Pieczony kalafior z miso to japońskie warzywne danie przygotowywane w piekarniku. Kawałki kalafiora obtoczone w marynacie na bazie pasty miso upieczone na złoto. Bardzo smaczne i atrakcyjne wizualnie danie, które możemy zaserwować jako warzywną przekąskę lub warzywny dodatek do innych dań obiadowych.

Panang curry z kalafiora

Panang curry z kalafiora

Panang curry z kalafiora to kolejne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego. Tym razem do przygotowania dania użyłem mało znanej pasty curry Panang, która jest najłagodniejszą odmianą pasty curry. Stosunkowo niska pikantność powoduje, że pasta Panang jest idealnym rozwiązaniem dla osób nie przepadających za ostrością a chcących zakosztować urzekających tajskich smaków.

Panang curry z kalafiora jest daniem jarskim, zawiera jednak ukochany przez Tajów sos rybny, który wegetarianie i weganie powinni zastąpić tajskim sosem sojowym. Jak wszystkie dania curry w głębokim sosie tak i to najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.