Przepis na Zupa ramen z pieczoną dynią
Zupa ramen z pieczoną dynią to japońska pożywna zupa z całą masą smacznych dodatków. Bulion rybny z pastą miso, makaron ramen, jajko i pieczona dynia kabayaki. Danie świetnie sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad.
Do przygotowania zupy użyliśmy japoński bulion rybny, jeżeli nie lubisz rybnych smaków użyj inny japoński bulion np. z grzybów shitake lub wodorostów kombu. Informacje jak przygotować rożne rodzaje japoński bulionów znajdziesz w tym artykule JAPOŃSKI BULION DASHI – 6 PODSTAWOWYCH RODZAJÓW.
Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Wegetarianie i weganie mogą dostosować zupę ramen z pieczoną dynią do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.
Do przygotowania zupy użyliśmy japoński bulion rybny, jeżeli nie lubisz rybnych smaków użyj inny japoński bulion np. z grzybów shitake lub wodorostów kombu. Informacje jak przygotować rożne rodzaje japoński bulionów znajdziesz w tym artykule JAPOŃSKI BULION DASHI – 6 PODSTAWOWYCH RODZAJÓW.
Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Wegetarianie i weganie mogą dostosować zupę ramen z pieczoną dynią do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 litr bulionu rybnego dashi w wersji wege użyj bulionu z grzybów lub kombu
- 300 g makaronu Ramen
- 1 łyżka oleju do smażenia
Pasta:
- 2 łyżki pasty miso jasnej
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 szt. cebuli średniej
Pieczona dynia:
- 4 plastry dyni
- 2 łyżki sosu Unagi Kabayaki
- 1 łyżka mirinu
Dodatki:
- 2 jajka w wersji wege użyj tofu
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka sezamu białego
- olej sezamowy chili opcjonalnie
Składniki
Pasta:
Pieczona dynia:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Makaron ramen gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
- W blendrze miksujemy na jednolitą masę wszystkie składniki pasty. W garnku podsmażamy pastę ok. 1 minutę na łyżce oleju i dodajemy bulion. Podgrzewamy na małym ogniu, nie zagotowujemy.
- Plastry dyni kładziemy na papierze do pieczenia, smarujemy mieszanką sosu unagi i mirinu. Następnie pieczemy w piekarniku 30 minut w 150 stopniach.
- Jajka gotujemy na pół-twardo (5 minut od momentu zagotowania wody).
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz