Przejdź do treści

Wegetariańska

Polenta z grzybami shitake

Polenta z grzybami shitake

Polenta z grzybami shitake to połączenie tradycyjnej włoskiej potrawy z japońskim sosem grzybowym. Gęsta kukurydziana kaszka jest w naszym przepisie przygotowana na bulionie z grzybów shitake (zob przepis na shitake dashi). Polentę serwuje się z przyprawionym w stylu japońskim sosem z 2 rodzajów grzybów shitake (z puszki i suszonych). Polenta z grzybami shitake to danie danie, które możemy zaserwować na śniadanie, kolację lub lunch. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić masło użyte w przepisie oliwą lub margaryną.

Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą

Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą

Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą to danie z elementami kuchni europejskiej, chińskiej i japońskiej. Gęsty krem dyniowy doprawiony czarną fermentowaną fasolą i olejem sezamowym. Przed dodaniem do dania dynie należy upiec w piekarniku, dynia mięknie ale przede wszystkim karmelizuje nadając zupie ciekawy, słodkawy smak. Danie podajemy z podsmażona brukselką doprawioną pikantną japońską przyprawa 7 smaków i posypujemy świeżymi ziołami.

Zupa ramen z pieczoną dynią

Zupa ramen z pieczoną dynią

Zupa ramen z pieczoną dynią to japońska pożywna zupa z całą masą smacznych dodatków. Bulion rybny z pastą miso, makaron ramen, jajko i pieczona dynia kabayaki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Zupa ramen z pieczoną dynią świetnie sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad. Wegetarianie i weganie mogą dostosować ten przepis do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.

Pieczony kalafior z miso

Pieczony kalafior z miso

Pieczony kalafior z miso to japońskie warzywne danie przygotowywane w piekarniku. Kawałki kalafiora obtoczone w marynacie na bazie pasty miso upieczone na złoto. Bardzo smaczne i atrakcyjne wizualnie danie, które możemy zaserwować jako warzywną przekąskę lub warzywny dodatek do innych dań obiadowych.

Panang curry z kalafiora

Panang curry z kalafiora

Panang curry z kalafiora to kolejne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego. Tym razem do przygotowania dania użyłem mało znanej pasty curry Panang, która jest najłagodniejszą odmianą pasty curry. Stosunkowo niska pikantność powoduje, że pasta Panang jest idealnym rozwiązaniem dla osób nie przepadających za ostrością a chcących zakosztować urzekających tajskich smaków.

Panang curry z kalafiora jest daniem jarskim, zawiera jednak ukochany przez Tajów sos rybny, który wegetarianie i weganie powinni zastąpić tajskim sosem sojowym. Jak wszystkie dania curry w głębokim sosie tak i to najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Zielone curry ze szparagami

Zielone curry ze szparagami

Zielone curry ze szparagami to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Szparagi i inne warzywa gotowane w mleczku kokosowym doprawionym zieloną pastą curry. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilkanaście minut.

Sos rybny to podstawowy składnik tajskiej kuchni, używany do solenia i przyprawiania większości dań, ma wyraźny rybny aromat i słony smak. Nie jest jednak składnikiem wegetariańskim dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz rybnego zapachu w potrawach to użyj jako zamiennik tajski sos sojowy.

Zielone curry ze szparagami to danie stosunkowo ostre za sprawą 2 łyżek zielonej pasty curry, ostrość tą możemy zmniejszyć lub zwiększyć według gustu zmieniając ilość pasty (oryginalne tajskie przepisy zalecają nawet 6 łyżek!). Danie zawiera sporą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Zielony stir-fry

Zielony stir-fry

Zielony stir-fry to błyskawiczne warzywne danie z woka. Krótko smażone zielone warzywa, przyprawione na słono, lekko pikantne. Zielony stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej świeże składniki, krótko smażone w woku na niewielkiej ilości oleju. Danie to może być podane jako lekka przekąska ale najlepiej jest je podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Miso ramen

Miso ramen

Miso ramen to klasyczna japońska zupa na bazie pasty miso z dodatkiem makaronu ramen i jajka marynowanego w sosie sojowym. Zupa to w odróżnieniu od klasycznej zupy miso wykonana jest na bulionie drobiowym (miso najczęściej wykonywane jest na bulionie rybnym), który w wersji wegetariańskiej należy zastąpić bulionem shitake lub bulionem z kombu. Jajko po ugotowaniu marynowane są w sosie sojowym. Dodaje im to dodatkowego smaku ale wymaga dużej ilości sosu sojowego, więc zabieg ten można ewentualnie opuścić. Miso ramen serwuje się zazwyczaj na lunch lub jako lekki obiad (z ewentualnym dodatkiem miseczki gotowanego ryżu japońskiego).