Przepis na Massaman curry – wegetariańskie danie z pieczonymi ziemniaczkami i tofu
Massaman curry w wersji wegetariańskiej…
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Massaman curry - wegetariańskie danie z pieczonymi ziemniaczkami i tofu
Massaman curry w wersji wegetariańskiej to aromatyczne danie orientalne na bazie tajskiej pasty curry massaman, która jest średnio-ostra. Przepis na to danie jest typowo wegetariański (bez dodatku sosu rybnego), a zamiast kurczaka użyliśmy zwartego tofu pokrojonego w kostkę. Całość dania dopełniają pieczone ziemniaczki oraz posypka... z pokruszonego groszku wasabi, który dodaje daniu ekstrawagancji i nutki pikanterii 😀
Czas przygotowania | 40 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 50 g pasty matsaman
- 600 ml mleka kokosowego
- 1 opakowanie tofu zwartego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sos sojowy jasny LKK
- 5 szt pieczarek
- 2 szt cebula
- 200 g małych ziemniaczków
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 25 ml oleju sojowego
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ziemniaczki obieramy i obtaczamy w 2 łyżkach oleju sojowego i słodkiej papryki. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30 minut.
- Pastę matsaman przesmażamy przez minutę na woku z dodatkiem łyżki oleju sojowego
- Dodajemy 600ml mleczka kokosowego i gotujemy przez 2 minuty
- Następnie dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, cebulę i gotujemy przez kolejne 5 minut
- Kolejnym krokiem jest dodanie odsączonego i pokrojonego w kostkę tofu. Gotujemy całość przez następne 3 minuty.
- Danie doprawiamy 2 łyżkami cukru palmowego, 2 łyżkami sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie zdejmujemy z palnika i przekładamy do miski
- Na talerzu danie dekorujemy świeżą czerwoną papryką (pokrojoną w paski), liśćmi pietruszki. Po boku talerza układamy wyjęte z piekarnika upieczone ziemniaczki.
- Na koniec danie posypujemy pokruszonym groszkiem wasabi ( w standardowej wersji pokruszonymi orzeszkami ziemnymi)
Inne informacje
Składniki na 2 porcje/2 osoby
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz