Massaman curry – wegetariańskie danie z pieczonymi ziemniaczkami i tofu
Massaman curry w wersji wegetariańskiej to aromatyczne danie orientalne na bazie tajskiej pasty curry massaman, która jest średnio-ostra. Przepis na to danie jest typowo wegetariański (bez dodatku sosu rybnego), a zamiast kurczaka użyliśmy zwartego tofu pokrojonego w kostkę. Całość dania dopełniają pieczone ziemniaczki oraz posypka… z pokruszonego groszku wasabi, który dodaje daniu ekstrawagancji i nutki pikanterii 😀

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

11.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Czas gotowania
15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Czas gotowania
15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaczki obieramy i obtaczamy w 2 łyżkach oleju sojowego i słodkiej papryki. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30 minut.
  2. Pastę matsaman przesmażamy przez minutę na woku z dodatkiem łyżki oleju sojowego
  3. Dodajemy 600ml mleczka kokosowego i gotujemy przez 2 minuty
  4. Następnie dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, cebulę i gotujemy przez kolejne 5 minut
  5. Kolejnym krokiem jest dodanie odsączonego i pokrojonego w kostkę tofu. Gotujemy całość przez następne 3 minuty.
  6. Danie doprawiamy 2 łyżkami cukru palmowego, 2 łyżkami sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie zdejmujemy z palnika i przekładamy do miski
  7. Na talerzu danie dekorujemy świeżą czerwoną papryką (pokrojoną w paski), liśćmi pietruszki. Po boku talerza układamy wyjęte z piekarnika upieczone ziemniaczki.
  8. Na koniec danie posypujemy pokruszonym groszkiem wasabi ( w standardowej wersji pokruszonymi orzeszkami ziemnymi)
Inne informacje

Składniki na 2 porcje/2 osoby