Przepisy Kuchnia Tajska

Przyjemność i harmonia to dwie najważniejsze reguły filozofii życia Tajów, którzy stosują je również podczas gotowania. Kuchnia Tajska to jedna z bardziej pikantnych kuchni świata, której podstawą obok wielu aromatycznych ziół i przypraw są niezbyt popularne w Europie składniki. Zarówno kolorowe i wonne dania jak i zupy przygotowywane są w patelniach wok, które są głównym narzędziem pracy w kuchni azjatyckiej.

Tajskie smaki

Jednym z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej jest pad thai. Potrawę można przygotować na wiele sposobów, a główne składniki to makaron ryżowy, sos rybny, sok z limonki lub pasta tamaryndowa. Kolejnym słynnym daniem tajskim jest ostro – kwaśna zupa Tom Yum z krewetek i grzybów niekiedy z dodatkiem mleka kokosowego. Kuchnia tajska słynie także z przepysznych deserów. Jednym z nich jest Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem. Myślisz, że przygotowanie tajskiego dania to żmudny proces? Nic bardziej mylnego! Większość potraw przyrządzisz zaledwie w 20 minut! Dokładny przepis na pad thai, zupę Tom Yum oraz wiele innych dań znajdziesz w kuchnieorientu.pl. Oferujemy również oryginalne tajskie produkty i przyprawy m.in. makarony, różne odmiany ryżu, ostre czerwone i zielone pasty curry, sosy rybne i sojowe które nadają potrawom niepowtarzalny smak i zapach.

Zielone curry z warzyw

Pieczona kukurydza po tajsku

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku

Mule w zielonym curry (by M. Klimczak)

Congee po tajsku (by M. Klimczak)

Złote mleko (napój kokosowo-kurkumowy)

Dyniowe curry z warzywami (by M. Klimczak)

Pad thai z kurczakiem lub tofu (by Magda Klimczak)

Brukselki z patelni po tajsku (by M. Klimczak)

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym