Przepisy Kuchnia Tajska

Przyjemność i harmonia to dwie najważniejsze reguły filozofii życia Tajów, którzy stosują je również podczas gotowania. Kuchnia Tajska to jedna z bardziej pikantnych kuchni świata, której podstawą obok wielu aromatycznych ziół i przypraw są niezbyt popularne w Europie składniki. Zarówno kolorowe i wonne dania jak i zupy przygotowywane są w patelniach wok, które są głównym narzędziem pracy w kuchni azjatyckiej.

Tajskie smaki

Jednym z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej jest pad thai. Potrawę można przygotować na wiele sposobów, a główne składniki to makaron ryżowy, sos rybny, sok z limonki lub pasta tamaryndowa. Kolejnym słynnym daniem tajskim jest ostro – kwaśna zupa Tom Yum z krewetek i grzybów niekiedy z dodatkiem mleka kokosowego. Kuchnia tajska słynie także z przepysznych deserów. Jednym z nich jest Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem. Myślisz, że przygotowanie tajskiego dania to żmudny proces? Nic bardziej mylnego! Większość potraw przyrządzisz zaledwie w 20 minut! Dokładny przepis na pad thai, zupę Tom Yum oraz wiele innych dań znajdziesz w kuchnieorientu.pl. Oferujemy również oryginalne tajskie produkty i przyprawy m.in. makarony, różne odmiany ryżu, ostre czerwone i zielone pasty curry, sosy rybne i sojowe które nadają potrawom niepowtarzalny smak i zapach.

Tajski deser kokosowy z mango (Mango Sticky Rice)

Mango Sticky Rice to bardzo popularny tajski deser z ryżu kleistego z dodatkiem sosu kokosowego i owoców mango…w naszej wersji również z dodatkiem słodkich owoców liczi.

Doskonały orientalny deser na każdą okazję!

Czytaj dalej

Massaman curry – wegetariańskie danie z pieczonymi ziemniaczkami i tofu

Massaman curry w wersji wegetariańskiej…

Czytaj dalej

Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai – jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej…

Czytaj dalej

Tajska zupa Tom Yum z młodym jackfruitem i kawałkami kurczaka w Panko.

Klasyka kuchni tajskiej, czyli słynna ostro-kwaśna zupa Tom Yum, o znakomitym smaku i aromacie. W najnowszym przepisie dodaliśmy do zupy pokrojone kawałki młodego jackfruita (dodatkowa porcja błonnika), a kurczaka proponujemy podać oddzielnie (tak aby nie pływał długo w zupie) w chrupiacej panierce panko. Jako alternatywę zamiast kurczaka można oczywiście zaserwować krewetki obtoczone w panko. Dodatek pasty chili Prik Pao i pokrojonego świeżego chili sprawia, że nasza zupa Tom Yum jest jeszcze bardziej pikantna i rozgrzewająca.

Czytaj dalej

Panang curry z kalafiora

Zielone curry ze szparagami

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Zielone curry z warzyw

Pieczona kukurydza po tajsku

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku

0
Twój koszyk jest pusty

Nie dodano żadnych produktów do koszyka.

Przeglądaj produkty