Przepis na Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku
Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to pyszny, lekko pikantny marchewkowy krem przygotowany na bazie mleka kokosowego. Marchewki nadają daniu znajomy słodkawy smak, który znakomicie uzupełnia kwaśna limonka i pikantne przyprawy. Zastosowanie mleka kokosowego oraz makaronu sojowego nadaje zupie pożywności, dzięki czemu może być zaserwowana jako niewielki samodzielny posiłek.
Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to danie bezmięsne, aby uzyskać wersję w pełni wegetariańską/wegańską należy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym. Danie jest smaczne i pożywne a dodatkowo, zastosowane tajskie przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i poprawiające trawienie.
Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to danie bezmięsne, aby uzyskać wersję w pełni wegetariańską/wegańską należy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym. Danie jest smaczne i pożywne a dodatkowo, zastosowane tajskie przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i poprawiające trawienie.
Czas przygotowania | 25 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 3 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 2 łodyżki trawy cytrynowej rozgniecione
- 6 szt. marchewki dużej, pokrojonej w plasterki
- 700 ml bulionu wykonanego wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć bulionu warzywnego
- 6 szt. liści limonki kaffir suszonych (ewentualnie użyć 1 łyżkę startej skórki z limonki)
- 800 ml mleka kokosowego (2 puszki)
- 2 łyżki soku z limonki (sok z 1 limonki)
- 3 łyżki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym jasnym
- 1,5 łyżki pasty curry czerwonej
- 100 g makaronu sojowego
Do posypania:
- sezam czarny
- świeże zioła
Składniki
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Na oleju podsmażamy czosnek, imbir, rozgniecione trawy cytrynowe, pokrojone w plastry marchewki i pastę curry. Smażymy około 2 minuty, zalewamy bulionem, dodajemy liście limonki i gotujemy 10-15 min aż marchew zmięknie.
- Z zupy wyławiamy trawę cytrynową i listki, dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki, sos rybny. Blendujemy na krem.
- Do miseczki wkładamy porcję makaronu sojowego i zalewamy zupą. Podajemy posypaną świeżymi ziołami i sezamem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz