Doskonałe kimchi z kapusty

Doskonałe kimchi z kapusty to kompendium wiedzy na temat domowej produkcji kimchi z kapusty pekińskiej. Nie jest to zbiór mądrości zebrany od koreańskich mistrzów, ale wiedza praktyczna nabyta podczas kilkunastu lat własnoręcznego, domowego kiszenia kimchi z kapusty pekińskiej. W przepisie tym znajdziecie wiele przydatnych wskazówek dla początkujących i bardziej zaawansowanych miłośników tej koreańskiej kiszonki. Do tego przepisu przygotowałem także film instruktażowy dostępny na YouTube (kliknij tutaj).

KIMCHI NA CO DZIEŃ

Osobiście jadam kimchi niemal codziennie. Robię to ponieważ bardzo lubię kimchi a na dodatek czuję, że dobrze wpływa na moje zdrowie. Koreańczycy uważają, że nie ma nic zdrowszego. W Korei kimchi z kapusty podaje się do każdego posiłku, koreańscy naukowcy badają właściwości kimchi, powstają muzea kimchi, popularne są kursy przyrządzania kimchi.

ZALETY ZDROWOTNE KIMCHI Z KAPUSTY

Ta koreańska kiszonka wykonana jest z wielu zdrowych warzyw i zawiera wysoki poziom błonnika pokarmowego, a jednocześnie ma niską zawartość kalorii. Jednocześnie niewielka porcja kimchi z kapusty zapewnia ponad połowę dziennej zalecanej ilości witaminy C i karotenu. Wszystkie składniki kimchi: kapusta pekińska, cebula, czosnek, imbir, papryczki chili, marchew, dymka i miód (opcja) to esencja zdrowia. Podstawowe korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania kimchi to: poprawa trawienia, zwiększenie odporności organizmu, regulacja rytmu biologicznego, oczyszczanie narządów. Jeżeli polubisz kimchi to jesteś szczęściarzem, właśnie trafiłeś na pyszne, niskokaloryczne i super zdrowe danie!

KIMCHI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ ŚWIEŻE CZY KWAŚNE?

Na początku mojej przygody z kimchi jakieś 15 lat temu byłem przekonany, że dobre kimchi musi być kwaśne. Idąc za tą ideą zaczynałem kiszenie w temperaturze pokojowej (1-2 dni) i czekałem przynajmniej 7 dni zanim zaczynałem spożycie dobrze zakiszonej kapusty. Nie byłem zachwycony tą moją kimchi i nie weszła na stałe do mojego jadłospisu. Potem byłem w Korei kolejny raz i w końcu do mnie dotarło, że najbardziej smakuje mi kimchi wcale albo minimalnie kwaśna tzw. "kimchi świeża" lub "kimchi surowa".

SZYBKOŚĆ FERMENTACJI KIMCHI MOŻNA KONTROLOWAĆ

Od tego czasu zacząłem jeść kimchi zaraz po przygotowaniu, kiedy nie była w ogóle kwaśna. Zazwyczaj kończyłem ją po kilkunastu dniach, gdy wchodziła w stan dużej kwaśności. Ta kwaśna końcówka była dosyć "męcząca", a że nie jestem Koreańczykiem ciężko było mi ją zużyć do dań stir-fry (tak zazwyczaj postępuje się w Korei). Ostatecznie opracowałem system bardzo powolnej fermentacji: zaraz po przygotowaniu wkładam kimchi do lodówki oraz dodaję do pasty trochę miodu (2-3 łyżki), który dodatkowo spowalnia kiszenie. Takie "super świeże" kimchi z kapusty pekińskiej utrzymuje niską kwaśność ok. 2 tyg, czyli akurat tyle ile potrzebuję, aby dokończyć całą porcję:)

CZYLI ŚWIEŻA KIMCHI Z KAPUSTY JEST LEPSZA?

Wcale nie, to tylko kwestia gustu. Co więcej w sfermentowanym kimchi pojawiają się zastępy dobroczynnych, probiotycznych bakterii. Przygotuj kimchi, spróbuj zaraz po przygotowaniu, potem fermentuj klasycznie (1 dzień na zewnątrz potem w lodówce). Próbuj codziennie, żeby się przekonać jak najbardziej Ci smakuje. Wtedy dopasuj do swojego gustu sposób fermentacji (zobacz poniżej pkt. 8).

JAK SIĘ JE TO KIMCHI?

Kimchi do przede wszystkim warzywna przystawka, która w Korei podaje się niemal do wszystkiego a nawet przekąsza się ją solo. Przy polskich przyzwyczajeniach żywieniowych najlepiej sprawdza się jako surówka do obiadu. Ja stosuję kimchi jako dodatek do dań śniadaniowych (jajecznica, jajka sadzone, parówki), przekąskę do kanapek, no i oczywiście jako dodatek do obiadu. Kimchi znakomicie nadaje się jako wyrazisty element uczty grillowej. Moje ulubione błyskawiczne danie to gotowany makaron mie (czasami przysmażony), na który kładę porcję kimchi z kapusty pekińskiej.

SKŁADNIK KOREAŃSKICH DAŃ

A kiedy kimchi jest już bardzo kwaśna wykorzystuje się ją jako składnik dań. Na naszej stronie znajdziecie kilka dań z użyciem kimchi z kapusty pekińskiej: Karkówka smażona z kimchi, Koreańskie placki z kimchi, Zupa z kimchi z miękkim tofu, Makaron udon z kimchi, Krewetki z kimchi, Kimchi nachos.

ZAPRASZAM DO KISZENIA! (KIMCZENIA?:)

Czytaj dalej

Smażony mangold z sosem sojowym

Bulion wegański z miso

Masala Chai Herbata po indyjsku

Dal z soczewicy

Biryani z warzywami

Indyjska zupa dyniowa

Chrupiące ziołowe placuszki

Pieczona kukurydza po tajsku

Pikantna pasta z pomidorów i papryki