Przejdź do treści

Zielone curry ze szparagami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zielone curry ze szparagami
Zielone curry ze szparagami to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Szparagi i inne warzywa gotowane w mleczku kokosowym doprawionym zieloną pastą curry. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilkanaście minut.

Sos rybny to podstawowy składnik tajskiej kuchni, używany do solenia i przyprawiania większości dań, ma wyraźny rybny aromat i słony smak. Nie jest jednak składnikiem wegetariańskim dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz rybnego zapachu w potrawach to użyj jako zamiennik tajski sos sojowy.

Zielone curry ze szparagami to danie stosunkowo ostre za sprawą 2 łyżek zielonej pasty curry, ostrość tą możemy zmniejszyć lub zwiększyć według gustu zmieniając ilość pasty (oryginalne tajskie przepisy zalecają nawet 6 łyżek!). Danie zawiera sporą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Na oleju podsmażamy przez 2-3 minuty warzywa: szparagi, kalafiora, cukinię i cebulę.
  2. Dodajemy imbir i kolendrę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
  3. Dodajemy pastę zieloną curry i podsmażamy przez ok. 30 sek z warzywami, następnie dodajemy mleko kokosowe, listki limonki kaffir, sos rybny, sok z limonki i cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż warzywa zmiękną. Przed końcem gotowania dodajemy pomidorki koktajlowe.
  4. Podajemy posypane świeżymi ziołami z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.
    Zielone curry ze szparagami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *