Przepis na Zielone curry ze szparagami
Zielone curry ze szparagami to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Szparagi i inne warzywa gotowane w mleczku kokosowym doprawionym zieloną pastą curry. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilkanaście minut.
Sos rybny to podstawowy składnik tajskiej kuchni, używany do solenia i przyprawiania większości dań, ma wyraźny rybny aromat i słony smak. Nie jest jednak składnikiem wegetariańskim dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz rybnego zapachu w potrawach to użyj jako zamiennik tajski sos sojowy.
Zielone curry ze szparagami to danie stosunkowo ostre za sprawą 2 łyżek zielonej pasty curry, ostrość tą możemy zmniejszyć lub zwiększyć według gustu zmieniając ilość pasty (oryginalne tajskie przepisy zalecają nawet 6 łyżek!). Danie zawiera sporą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Sos rybny to podstawowy składnik tajskiej kuchni, używany do solenia i przyprawiania większości dań, ma wyraźny rybny aromat i słony smak. Nie jest jednak składnikiem wegetariańskim dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz rybnego zapachu w potrawach to użyj jako zamiennik tajski sos sojowy.
Zielone curry ze szparagami to danie stosunkowo ostre za sprawą 2 łyżek zielonej pasty curry, ostrość tą możemy zmniejszyć lub zwiększyć według gustu zmieniając ilość pasty (oryginalne tajskie przepisy zalecają nawet 6 łyżek!). Danie zawiera sporą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2-3 łyżki olej do smażenia
- 1 pęczek szparagów pociętych w 3cm kawałki
- 1/4 szt. kalafiora podzielonego na różyczki
- 1/2 szt. cukini pociętej w plasterki
- 1 szt. cebuli czerwonej pociętej w półplasterki
- 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 1 łyźeczka kolendry mielonej
- 2 łyżki pasty curry zielonej
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 szt. liści limonki kaffir
- 2 łyżki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżka cukru
- kilka pomidorków koktajlowych
- świeże zioła (mięta, melisa, kolendra do wyboru)
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Na oleju podsmażamy przez 2-3 minuty warzywa: szparagi, kalafiora, cukinię i cebulę.
- Dodajemy imbir i kolendrę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
- Dodajemy pastę zieloną curry i podsmażamy przez ok. 30 sek z warzywami, następnie dodajemy mleko kokosowe, listki limonki kaffir, sos rybny, sok z limonki i cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż warzywa zmiękną. Przed końcem gotowania dodajemy pomidorki koktajlowe.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (3)
- [+]Artykuły spożywcze (1546)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (26)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz