Przepis na Ryż gotowany metodą absorpcji
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 51 ocen
Ryż gotowany metodą absorpcji to absolutna podstawa żywienia w krajach azjatyckich. W gotowaniu metodą absorpcji dodaje się odpowiednią ilość wody i gotuje, aż cała woda wchłonie się do ryżu. Gotowanie ryżu w dużej ilości wody, a następnie jej odlewanie (tak jak przy gotowaniu ziemniaków) jest absolutnie niedopuszczalne, w ten sposób odlewa się większość zdrowych składników. Ryż ugotowany metoda absorpcji ma puszystą, lekko klejąca strukturę i jest zdecydowanie smaczniejszy od ryżu gotowanego jak ziemniaki. Ten sposób stosuję się do większości odmian ryżu, zmieniając tylko ilość wody i czas gotowania, niektóre odmiany ryżu gotuję się na parze.
Ryż gotowany metodą absorpcji to absolutna podstawa żywienia w krajach azjatyckich. W gotowaniu metodą absorpcji dodaje się odpowiednią ilość wody i gotuje, aż cała woda wchłonie się do ryżu. Gotowanie ryżu w dużej ilości wody, a następnie jej odlewanie (tak jak przy gotowaniu ziemniaków) jest absolutnie niedopuszczalne, w ten sposób odlewa się większość zdrowych składników. Ryż ugotowany metoda absorpcji ma puszystą, lekko klejąca strukturę i jest zdecydowanie smaczniejszy od ryżu gotowanego jak ziemniaki. Ten sposób stosuję się do większości odmian ryżu, zmieniając tylko ilość wody i czas gotowania, niektóre odmiany ryżu gotuję się na parze.
Rodzaj dania | Dodatki do dań |
Kuchnia | Kuchnia chińska, Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia japońska, Kuchnia koreańska, Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska |
Dieta | Wegańska, Wegetariańska |
Porcje |
|
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- porcja wody od 1,25 do 2 szklanek (zobacz poniżej)
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ryż wsypać do garnka, przepłukać 2-3 razy wodą (aż woda częściowo straci mleczny kolor) - ryżu brązowego nie trzeba płukać. Dobrze odsączyć.
- Wlać wodę:
- dla ryżu jaśminowego i długoziarnistego 1,5 ilości ryżu
- dla ryżu basmati 1,3 (ryż jędrny) lub 1,5 (ryż miękki) ilości ryżu
- dla ryżu do sushi 1,25 ilości ryżu
- dla ryżu w otrębach (brązowy, czerwony, czarny) 2 razy ilość ryżu - Na dużym ogniu zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować:
- dla ryżu jaśminowego i długoziarnistego 18-20 min
- dla ryżu basmati 12-14 min
- dla ryżu brązowego 35-45 min (aż do wchłonięcia wody)
- dla ryżu do sushi 15 min - Po tym okresie ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i następnie trzymać ryż pod przykryciem 5-10 min. Po tym okresie ryż jest gotowy do spożycia. Jeżeli cześć ryżu pozostaje w garnku na później należy go spulchnić widelcem bo może się zbić w bryłę (szczególnie dotyczy to ryżu basmati). Na zdjęciu ryż japoński kleisty (do sushi).
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Promocja (5)
- [+]Artykuły spożywcze (1817)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- Sosy chińskie (34)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (19)
- Herbata, napoje (15)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (21)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- [+]Przybory kuchenne (159)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (19)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (7)
- Wyprzedaże (10)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Dodaj komentarz