Przejdź do treści

Ryż gotowany metodą absorpcji

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż gotowany metodą absorpcji
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 51 ocen
Ryż gotowany metodą absorpcji to absolutna podstawa żywienia w krajach azjatyckich. W gotowaniu metodą absorpcji dodaje się odpowiednią ilość wody i gotuje, aż cała woda wchłonie się do ryżu. Gotowanie ryżu w dużej ilości wody, a następnie jej odlewanie (tak jak przy gotowaniu ziemniaków) jest absolutnie niedopuszczalne, w ten sposób odlewa się większość zdrowych składników. Ryż ugotowany metoda absorpcji ma puszystą, lekko klejąca strukturę i jest zdecydowanie smaczniejszy od ryżu gotowanego jak ziemniaki. Ten sposób stosuję się do większości odmian ryżu, zmieniając tylko ilość wody i czas gotowania, niektóre odmiany ryżu gotuję się na parze.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Porcje
Składniki
  • 1 szklanka ryżu
  • porcja wody od 1,25 do 2 szklanek (zobacz poniżej)
Porcje
Składniki
  • 1 szklanka ryżu
  • porcja wody od 1,25 do 2 szklanek (zobacz poniżej)
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż wsypać do garnka, przepłukać 2-3 razy wodą (aż woda częściowo straci mleczny kolor) - ryżu brązowego nie trzeba płukać. Dobrze odsączyć.
  2. Wlać wodę:
    - dla ryżu jaśminowego i długoziarnistego 1,5 ilości ryżu
    - dla ryżu basmati 1,3 (ryż jędrny) lub 1,5 (ryż miękki) ilości ryżu
    - dla ryżu do sushi 1,25 ilości ryżu
    - dla ryżu w otrębach (brązowy, czerwony, czarny) 2 razy ilość ryżu
  3. Na dużym ogniu zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować:
    - dla ryżu jaśminowego i długoziarnistego 18-20 min
    - dla ryżu basmati 12-14 min
    - dla ryżu brązowego 35-45 min (aż do wchłonięcia wody)
    - dla ryżu do sushi 15 min
  4. Po tym okresie ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i następnie trzymać ryż pod przykryciem 5-10 min. Po tym okresie ryż jest gotowy do spożycia. Jeżeli cześć ryżu pozostaje w garnku na później należy go spulchnić widelcem bo może się zbić w bryłę (szczególnie dotyczy to ryżu basmati). Na zdjęciu ryż japoński kleisty (do sushi).
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *