Przepisy kuchnia wietnamska
Kuchnia Wietnamska cechuje się dużą ilością przypraw i warzyw, a jej potrawy charakteryzują się świeżym i wyraźnym smakiem. Typowymi produktami używanymi w tej części świata są, oprócz ryżu i makaronu, sos rybny używany do sałatek, trawa cytrynowa, cynamon, chili i sos słodko-kwaśny.
Smaki Wietnamu
Kuchnia wietnamska oprócz bogactwa smaków kusi prostymi przepisami. Kilka z nich przedstawiamy na internetowej stronie naszych delikatesów. Jednym ze sztandarowych dań są świeże sajgonki Fresh Spring Rolls, które są często serwowane jako bardzo zdrowa i mało kaloryczna przekąska. Jako danie główne można podać polędwiczkę wieprzową z wietnamskim sosem karmelowym, którego słodko-kwaśny smak przepełnia podniebienie lub wieprzowinę z cebulą i kiełkami fasoli mung. Ciekawą potrawą jest również wietnamska aromatyczna, smażona wołowina, która kusi korzennym smakiem z pikantną nutą chili oraz chrupkością, której nadają jej prażone płatki migdałów. Polecanym przez nas dodatkiem do posiłku lub samodzielnym daniem wegetariańskim jest bakłażan w sosie z czarnej fasoli podawany z ryżem jaśminowym. W przepisach kuchni wietnamskiej znajdziesz również przepis na ryż gotowany metodą absorpcji. Gdy zostanie on w ten sposób przygotowany, to staje się niezwykle smaczny oraz ma puszystą, lekko klejąca strukturę.