Przejdź do treści

Kurczak z kalafiorem na ostro / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak z kalafiorem na ostro
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Przepis znalazłem w Polsce, ale podobno pochodzi z Wietnamu. Przygotowywałem go dla kilku i kilkunastu osób oczywiście zachowując proporcje. Wychodzi świetnie! Bardzo prosty w przygotowaniu naprawdę polecam. Podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g piersi kurczaka pokrojonych w kostkę lub paski
  • 1 szt. kalafiora średniej wielkości, podzielonego na różyczki
  • 2 szt. cebuli średniej wielkości, pokrojona w półplasterki
  • 3 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g piersi kurczaka pokrojonych w kostkę lub paski
  • 1 szt. kalafiora średniej wielkości, podzielonego na różyczki
  • 2 szt. cebuli średniej wielkości, pokrojona w półplasterki
  • 3 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, usmażyć kurczaka, wyjąć na talerz.
  2. Dodać łyżkę oleju, usmażyć cebulę.
  3. Kalafior podzielony na różyczki zblanszować we wrzątku (trzeba uważać żeby się nie rozgotował i nie był zbyt miękki, w oryginalnym przepisie kalafior był smażony na patelni razem z cebula. Też tak robiłem, ale wydłużał się czas przygotowania)/
  4. Następnie do podsmażonej cebuli dodać zblaszowanego kalafiora i wcześniej usmażonego kurczaka.
  5. W kubku (250ml) rozpuścić we wrzątku pół kostki rosołowej i dodać 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżkę sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sambal oelek i dokładnie wszystko wymieszać, z następnie zalać kurczaka, kalafior i cebulę i wymieszać. Zagotować do zgęstnienia sosu (opcja).
  6. Podawać jak kto woli z ryżem lub makaronem. Oczywiście kurczaka można zastąpić innym mięsem lub rybą. Podobno jeśli coś zostanie to na drugi dzień też smakuje świetnie. Niestety ja tego nie wiem bo jak na razie ile razy przygotowałem tę potrawę nic nie zostało. Polecam i pozdrawiam Jarek.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *