Przejdź do treści

Mięsna - drób

Azjatycki Chikker burger

Pyszny chrupiący kurczak burger, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi.

Makron udon z kaczką stri-fry

Makron udon z kaczką stri-fry

Makron udon z kaczką stri-fry to klasycznie chińskie danie z woka. Pierś kaczki z warzywami krótko smażone na woku z dodatkiem makaronu udon i smacznego sojowo-ostrygowego sosu.  Ten przepis pozwala na błyskawiczne wykonanie smacznego i pożywnego dania z niewielką ilością tłuszczu.

Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Grillowany kurczak po koreańsku

Grillowany kurczak po koreańsku

Grillowany kurczak po koreańsku to super proste i super smaczne danie grillowe. “Po koreańsku” ponieważ taki rodzaj marynaty czyli sos sojowy z cukrem (w stosunku od 2:1 do nawet 1:1) jest popularny w Korei, używany chociażby w słynnej grillowanej wołowinie Pulgogi. Danie to smakuje najlepiej wykonane z filetów z udek z kurczaka, niemal tak samo dobrze z polędwiczek ale piersi kurczaka też się nadadzą. Można oczywiście także użyć każdego z tych mięs po trochu. Jej słono-słodki smak bardzo odpowiada dzieciom. Grillowany kurczak po koreańsku może być także wykonany w wersji pikantnej z dodatkiem 2-5 łyżek koreańskiej pasty chili gochujang. Jeżeli w imprezie uczestniczą dzieci wato jest zrobić cześć kurczaka w wersji łagodnej i część w wersji ostrej.

Curry z wątróbki ze Sri Lanki

Curry z wątróbki ze Sri Lanki

Curry z wątróbki to danie w głębokim sosie rodem ze Sri Lanki, pikantne i lekko słodkawe. Kuchnią Sri Lanki rządzi curry z ryżem przyrządzane w różnych wariantach smakowych od bardzo pikantnych po łagodne i słodkie. Serwuje się je również z przeróżnymi dodatkami ale podstawą curry są przyprawy takie jak cynamon, kurkuma, chili, curry i liście pandanu. Nieodzownym składnikiem na Sri Lance jest mleko kokosowe. Nadaje ono daniu pożywności i delikatny kokosowy smak, dodatkowo łagodzi nieco pikantność papryczek chili.

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią to kolejne błyskawiczne chińskie danie z woka. Po zamarynowaniu mięsa (30 minut) cała operacja smażenia zajmie nam raptem 5 minut. Dania stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej, pyszne i zdrowe z minimalną ilością tłuszczu. Kurczak smażony stir-fry z cukinią to danie o smaku kwaśno-słodko-słonym, dosyć pikantne, które możemy podostrzyć według gustu ilością użytego chili. Danie możemy zaserwować solo z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Indonezyjska zupa Soto

Indonezyjska zupa Soto (by M. Klimczak)

Indonezyjska zupa Soto to rodzaj rosołu drobiowego popularnego w Indonezji, Malezji, Singapurze i Surinamie. W odróżnieniu od naszych rodzimych delikatnych rosołków, indonezyjska zupa jest pikantna i dobrze doprawiona. Dzięki dodatkowi sporej ilości kurkumy jest także bardzo żółta. W stosunku do indonezyjskiego oryginalnego przepisu Magda wykonała znaczącą modyfikację dodając do bulionu mleko kokosowe. Można je pominąć zastępując taką samą ilością bulionu, różnica w smaku będzie jednak spora. Zupę podaje się gotowanym ryżem posypanym prażoną cebulką. Ryż możemy też zastąpić makaronem ryżowym lub makaron mie, jednak makaron dodajemy do zupy.

DOPRAWIAMY NA TALERZU
Indonezyjska zupa Soto została dobrze doprawiona podczas gotowania ale to nie koniec. Każdy z jedzących ma możliwość dodania dodatkowych składników i przypraw do swojej zupy. Proponowany przez nas zestaw dodatków obejmuje limonkę (dla kwaśności), sambal oelek (dla ostrości), prażoną cebulę (dla chrupkości) i cebulę dymkę (dla zdrowia i zielonego wyglądu).

Pad thai z kurczakiem lub tofu

Pad thai z kurczakiem lub tofu (by Magda Klimczak)

Pad thai z kurczakiem lub tofu to wersja słynnego tajskiego dania stir-fry z makaronem ryżowym. Błyskawiczne danie z woka, makaron ryżowy w kwaśno-słodkim sosie z tamaryndu i cukru palmowego z dodatkiem kurczaka (tofu) i warzyw. Pad thai to jedno z najsmaczniejszy i najbardziej znanych dań tajskich.