Drób na sposób orientalny

Kurczak tikka masala, pad thai czy kurczak w sosie słodko-kwaśnym to potrawy, które z pewnością zdarzyło Ci się zjeść nie raz i nie dwa razy. Nic w tym dziwnego – potrawy z drobiu, w tym z kurczaka przyrządzonego na sposób orientalny, cieszą się w Europie ogromną popularnością. Wystarczy spojrzeć na menu wielu orientalnych restauracji i barów, również serwujących dania typu fast-food – znajdziesz tam nie tylko dania główne czy przystawki, ale również zupy i potrawy z grilla.

Orientalnego kurczaka czy kaczkę znajdziesz nie tylko w kuchni japońskiej, chińskiej czy indyjskiej – dania przygotowane na jego bazie to popularny element pojawiający się w kuchniach najbardziej odległych rejonów świata. Nic w tym dziwnego – drób jest pożywny, można go przyrządzić na wiele różnych sposobów, a w większości regionów kurczak czy kaczka to produkty ogólnodostępne. A Ty? Skusisz się na kurczaka na sposób orientalny?

Proste przepisy na orientalnego kurczaka

Szukasz prostego i szybkiego w wykonaniu przepisu na orientalnego kurczaka? Lubisz niecodzienne połączenia smaków i egzotyczne przyprawy? To świetnie, bo na naszej stronie internetowej znajdziesz wiele oryginalnych receptur na dania z drobiu, w tym z kurczaka i kaczki, które świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako przystawka – wśród nich znajdziesz przepisy m.in. na: grillowanego kurczaka po koreańsku, japońskie curry, chirashi sushi z kurczakiem teriyaki, skrzydełka grillowane po tajsku, rosół z jajkiem i makaronem, marynowaną pierś kaczki czy japoński omlet z ryżem i kurczakiem.

Przepisy dostępne na naszej stronie zawierają pełną listę potrzebnych produktów spożywczych oraz sposób przygotowania dania – w każdym z nich znalazły się też informacje dotyczące czasu gotowania oraz liczby otrzymanych porcji potrawy. Nie musisz też martwić się o oryginalne artykuły spożywcze – wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania, znajdziesz w ofercie naszych orientalnych delikatesów. Do dzieła i … Smacznego!

Azjatycki Chikker burger

Pyszny chrupiący kurczak burger, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi.

Czytaj dalej

Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai – jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej…

Czytaj dalej

Tajska zupa Tom Yum z młodym jackfruitem i kawałkami kurczaka w Panko.

Klasyka kuchni tajskiej, czyli słynna ostro-kwaśna zupa Tom Yum, o znakomitym smaku i aromacie. W najnowszym przepisie dodaliśmy do zupy pokrojone kawałki młodego jackfruita (dodatkowa porcja błonnika), a kurczaka proponujemy podać oddzielnie (tak aby nie pływał długo w zupie) w chrupiacej panierce panko. Jako alternatywę zamiast kurczaka można oczywiście zaserwować krewetki obtoczone w panko. Dodatek pasty chili Prik Pao i pokrojonego świeżego chili sprawia, że nasza zupa Tom Yum jest jeszcze bardziej pikantna i rozgrzewająca.

Czytaj dalej

Makron udon z kaczką stri-fry

Grillowany kurczak po koreańsku

Curry z wątróbki ze Sri Lanki

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Indonezyjska zupa Soto (by M. Klimczak)

Pad thai z kurczakiem lub tofu (by Magda Klimczak)

Chińska zupa z zacierkami (by M. Klimczak)

0
Twój koszyk jest pusty

Nie dodano żadnych produktów do koszyka.

Przeglądaj produkty