Kurczak Tikka Masala to klasyczne danie kuchni indyjskiej, które łączy marynowane kawałki kurczaka (tikka) z kremowym, pomidorowym sosem (masala). Potrawa jest wieloskładnikowa i bardzo aromatyczna. Przepis na kurczaka tikka masala to prawdziwa uczta dla zmysłów, jest ogólnie dość prosty, jednak wymaga trochę czasu, aby dobrze zamarynować mięso.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Baza przepisu
- 600 g kurczaka
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 2 łyżki oleju sojowego
Sos
- 1 cebula
- 400 g passaty pomidorowej
- 200 ml wody
- 50 ml śmietanki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pokrojonego imbiru
- 1,5 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- szczypta chili mielonego
- sól
Marynata
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka czosnku puree
- 1 łyżeczka pasty z imbiru
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- szczypta chili mielonego
- szczypta cynamonu mielonego
- szczypta cukru
- szczypta soli
Składniki
Baza przepisu
Sos
Marynata
|
Sposób przygotowania
- Ryż jaśminowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy przez co najmniej godzinę (najlepiej całą noc, wtedy kurczak jest delikatny i bardzo aromatyczny)
- Po zamarynowaniu kurczaka smażymy na patelni z dodatkiem oleju, do złotobrązowego koloru. Wrzucamy go do miski.
- Na patelni przygotowujemy sos, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i smażymy na małym ogniu, tak by się lekko skarmelizowała.
- Następnie dodajemy resztę przypraw i passatę pomidorową. Smażymy jeszcze około 2 minut, po czym dodajemy wodę, wszystko dobrze mieszamy i chwile jeszcze gotujemy na patelni.
- Zawartość patelni przekładamy do blendera i miksujemy, aby uzyskać gładki sos.
- Ponownie przekładamy kurczaka na patelnie, dodajemy zmiksowany, aksamitny sos, dolewamy śmietanki i jeszcze raz zagotowujemy.
- Na dnie talerza układamy ugotowany ryż jaśminowy dodajemy gotowe danie z patelni , a całość posypujemy świeżą kolendrą lub pietruszką
Inne informacje
Jeżeli chcecie wydobyć pełnie smaku tej potrawy to warto nie pomijać żadnego ze składników, gdyż ta mieszanka przypraw daje właśnie ten niesamowity smak i aromat tego dania 🙂
Udostępnij ten przepis