Przejdź do treści

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala to klasyczne danie kuchni indyjskiej, które łączy marynowane kawałki kurczaka (tikka) z kremowym, pomidorowym sosem (masala). Potrawa jest wieloskładnikowa i bardzo aromatyczna. Przepis na kurczaka tikka masala to prawdziwa uczta dla zmysłów, jest ogólnie dość prosty, jednak wymaga trochę czasu, aby dobrze zamarynować  mięso.

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak Tikka Masala
Kurczak Tikka Masala to klasyczne danie kuchni indyjskiej
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Baza przepisu
Sos
Marynata
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Baza przepisu
Sos
Marynata
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż jaśminowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy przez co najmniej godzinę (najlepiej całą noc, wtedy kurczak jest delikatny i bardzo aromatyczny)
  3. Po zamarynowaniu kurczaka smażymy na patelni z dodatkiem oleju, do złotobrązowego koloru. Wrzucamy go do miski.
  4. Na patelni przygotowujemy sos, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i smażymy na małym ogniu, tak by się lekko skarmelizowała.
  5. Następnie dodajemy resztę przypraw i passatę pomidorową. Smażymy jeszcze około 2 minut, po czym dodajemy wodę, wszystko dobrze mieszamy i chwile jeszcze gotujemy na patelni.
  6. Zawartość patelni przekładamy do blendera i miksujemy, aby uzyskać gładki sos.
  7. Ponownie przekładamy kurczaka na patelnie, dodajemy zmiksowany, aksamitny sos, dolewamy śmietanki i jeszcze raz zagotowujemy.
  8. Na dnie talerza układamy ugotowany ryż jaśminowy dodajemy gotowe danie z patelni , a całość posypujemy świeżą kolendrą lub pietruszką
Inne informacje

Jeżeli chcecie wydobyć pełnie smaku tej potrawy to warto nie pomijać żadnego ze składników, gdyż ta mieszanka przypraw daje właśnie ten niesamowity smak i aromat tego dania  🙂

Udostępnij ten przepis