Przepis na Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai – jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej…

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pad Thai z kurczakiem
Pad Thai - jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej...bardzo łatwe w przygotowaniu tajskie danie z woka. W odświeżonej wersji tego dania zamiast przygotowywać własny sos pad thai na bazie miąższu tamaryndowca, poprostu użyliśmy gotowego, doskonałego sosu do Pad Thai marki Suree 😉
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 2 godz
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 2 godz
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie 2-3 godziny
  2. Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem
  3. Pora pokroić w cienkie paski, a szalotkę w małą kostkę
  4. Na rozgrzanego woka wrzucamy szalotkę, wbijamy jajko i czekamy aż się lekko zetnie
  5. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy do miękkości
  6. Następnie dodajemy czosnkowe puree i wlewamy sos Pad Thai
  7. Następnie dodajemy makaron ryżowy i pora. Energicznie mieszamy i smażymy jeszcze parę minut
  8. Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung i orzeszki ziemne
  9. Przekładamy na talerz. Na wierzchu możemy posypać danie płatkami kruszonego chili lub polać opcjonalnie sosem sriracha w celu uzyskania dodatkowej pikanterii
Inne informacje

Całym ''clou'' tego dania jest odpowiednie przygotowanie makaronu ryżowego...w różnych przepisach podawane są różne sposoby przygotowania makaronu ryżowego np:

1. Można go zalać wrzątkiem na 2,3 minuty

2. Można go ugotować według przepisu na opakowaniu

3. Można go namoczyć w ciepłej wodzie ok 30 minut

Jednak według topowych szefów kuchni najlepszym sposobem jest:

4. Namoczenie makaronu ryżowego w zimnej wodzie przez około 2,3 godziny i później bezpośrednio wrzucenie go do dania na woka 😀

Taki sposób przygotowania makaronu ryżowego sprawia, że makaron w daniu jest taki trochę 'al dente' czyli już dobrze zmiękczony, jeszcze też trochę chrupki i napewno niepozlepiany.

Zlepiony, rozgotowany makaron ryżowy zdecydowanie psuje to danie, więc bądźcie uważni 😉

Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0
Twój koszyk jest pusty

Nie dodano żadnych produktów do koszyka.

Przeglądaj produkty