Pad Thai – jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej…
Czas przygotowania | 2 godz |
Czas gotowania | 10 minut |
Porcje |
porcje
|
- 400 g piersi z kurczaka
- 150 g makaronu ryżowego 5mm
- 1 liść pora (pokrojony w cienkie paski)
- 1 szalotka lub mała czerwona cebulka
- 1 łyżka czosnku puree
- 1 jajko duże
- 4 łyżki sosu pad thai
- 2 ćwiartki limonki
- 40 g kiełków fasoli mung
- 30 g orzeszków ziemnych
- papryczki chili kruszone opcjonalnie
Składniki
|
- Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie 2-3 godziny
- Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem
- Pora pokroić w cienkie paski, a szalotkę w małą kostkę
- Na rozgrzanego woka wrzucamy szalotkę, wbijamy jajko i czekamy aż się lekko zetnie
- Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy do miękkości
- Następnie dodajemy czosnkowe puree i wlewamy sos Pad Thai
- Następnie dodajemy makaron ryżowy i pora. Energicznie mieszamy i smażymy jeszcze parę minut
- Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung i orzeszki ziemne
- Przekładamy na talerz. Na wierzchu możemy posypać danie płatkami kruszonego chili lub polać opcjonalnie sosem sriracha w celu uzyskania dodatkowej pikanterii
Całym ''clou'' tego dania jest odpowiednie przygotowanie makaronu ryżowego...w różnych przepisach podawane są różne sposoby przygotowania makaronu ryżowego np:
1. Można go zalać wrzątkiem na 2,3 minuty
2. Można go ugotować według przepisu na opakowaniu
3. Można go namoczyć w ciepłej wodzie ok 30 minut
Jednak według topowych szefów kuchni najlepszym sposobem jest:
4. Namoczenie makaronu ryżowego w zimnej wodzie przez około 2,3 godziny i później bezpośrednio wrzucenie go do dania na woka 😀
Taki sposób przygotowania makaronu ryżowego sprawia, że makaron w daniu jest taki trochę 'al dente' czyli już dobrze zmiękczony, jeszcze też trochę chrupki i napewno niepozlepiany.
Zlepiony, rozgotowany makaron ryżowy zdecydowanie psuje to danie, więc bądźcie uważni 😉