Przepis na Pad Thai z kurczakiem
Pad Thai – jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej…
Kuchnia | Kuchnia tajska |
Dieta | Mięsna - drób |
Czas przygotowania | 2 godz |
Czas gotowania | 10 minut |
Porcje |
porcje
|
- 400 g piersi z kurczaka
- 150 g makaronu ryżowego 5mm
- 1 liść pora (pokrojony w cienkie paski)
- 1 szalotka lub mała czerwona cebulka
- 1 łyżka czosnku puree
- 1 jajko duże
- 4 łyżki sosu pad thai
- 2 ćwiartki limonki
- 40 g kiełków fasoli mung
- 30 g orzeszków ziemnych
- papryczki chili kruszone opcjonalnie
Składniki
|
- Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie 2-3 godziny
- Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem
- Pora pokroić w cienkie paski, a szalotkę w małą kostkę
- Na rozgrzanego woka wrzucamy szalotkę, wbijamy jajko i czekamy aż się lekko zetnie
- Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy do miękkości
- Następnie dodajemy czosnkowe puree i wlewamy sos Pad Thai
- Następnie dodajemy makaron ryżowy i pora. Energicznie mieszamy i smażymy jeszcze parę minut
- Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung i orzeszki ziemne
- Przekładamy na talerz. Na wierzchu możemy posypać danie płatkami kruszonego chili lub polać opcjonalnie sosem sriracha w celu uzyskania dodatkowej pikanterii
Całym ''clou'' tego dania jest odpowiednie przygotowanie makaronu ryżowego...w różnych przepisach podawane są różne sposoby przygotowania makaronu ryżowego np:
1. Można go zalać wrzątkiem na 2,3 minuty
2. Można go ugotować według przepisu na opakowaniu
3. Można go namoczyć w ciepłej wodzie ok 30 minut
Jednak według topowych szefów kuchni najlepszym sposobem jest:
4. Namoczenie makaronu ryżowego w zimnej wodzie przez około 2,3 godziny i później bezpośrednio wrzucenie go do dania na woka 😀
Taki sposób przygotowania makaronu ryżowego sprawia, że makaron w daniu jest taki trochę 'al dente' czyli już dobrze zmiękczony, jeszcze też trochę chrupki i napewno niepozlepiany.
Zlepiony, rozgotowany makaron ryżowy zdecydowanie psuje to danie, więc bądźcie uważni 😉
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz