Pad Thai z kurczakiem
Pad Thai – jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej…bardzo łatwe w przygotowaniu tajskie danie z woka. W odświeżonej wersji tego dania zamiast przygotowywać własny sos pad thai na bazie miąższu tamaryndowca, poprostu użyliśmy gotowego, doskonałego sosu do Pad Thai marki Suree 😉

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2porcje 2godz
Czas gotowania
10 minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 2godz
Czas gotowania
10 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie 2-3 godziny
  2. Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem
  3. Pora pokroić w cienkie paski, a szalotkę w małą kostkę
  4. Na rozgrzanego woka wrzucamy szalotkę, wbijamy jajko i czekamy aż się lekko zetnie
  5. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy do miękkości
  6. Następnie dodajemy czosnkowe puree i wlewamy sos Pad Thai
  7. Następnie dodajemy makaron ryżowy i pora. Energicznie mieszamy i smażymy jeszcze parę minut
  8. Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung i orzeszki ziemne
  9. Przekładamy na talerz. Na wierzchu możemy posypać danie płatkami kruszonego chili lub polać opcjonalnie sosem sriracha w celu uzyskania dodatkowej pikanterii
Inne informacje

Całym ”clou” tego dania jest odpowiednie przygotowanie makaronu ryżowego…w różnych przepisach podawane są różne sposoby przygotowania makaronu ryżowego np:

1. Można go zalać wrzątkiem na 2,3 minuty

2. Można go ugotować według przepisu na opakowaniu

3. Można go namoczyć w ciepłej wodzie ok 30 minut

Jednak według topowych szefów kuchni najlepszym sposobem jest:

4. Namoczenie makaronu ryżowego w zimnej wodzie przez około 2,3 godziny i później bezpośrednio wrzucenie go do dania na woka 😀

Taki sposób przygotowania makaronu ryżowego sprawia, że makaron w daniu jest taki trochę ‘al dente’ czyli już dobrze zmiękczony, jeszcze też trochę chrupki i napewno niepozlepiany.

Zlepiony, rozgotowany makaron ryżowy zdecydowanie psuje to danie, więc bądźcie uważni 😉