Przejdź do treści

Korean Fried Chicken wersja lekko-pikantna

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Korean Fried Chicken wersja lekko-pikantna
Kurczak po koreańsku, czyli panierowane mięso z udek kurczaka w słodko-pikantnym i kleistym sosie na bazie pasty gochujang. Danie to prezentujemy w wersji walentynkowej z dodatkiem bogatego w wartości odżywcze czerwonego ryżu i popularnej sałatki colesław w słodkim majonezie z pulpą mango 😀
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
porcje
Składniki
Danie
Glaze (sos do kurczaka)
Sałatka Colesław z majonezem mango
  • 0,5 główki małej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki majnonezu
  • 5 łyżek pulpy z mango
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
porcje
Składniki
Danie
Glaze (sos do kurczaka)
Sałatka Colesław z majonezem mango
  • 0,5 główki małej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki majnonezu
  • 5 łyżek pulpy z mango
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Czerwony ryż gotujemy, w proporcji: szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Kiedy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień palnika i gotujemy ok. 20-25min, następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na około 15 min.
  2. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojony imbir I czosnek oraz sól I pieprz. Zostawiamy na 10 min.
  3. Mięso obtaczamy dokładnie w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju sojowym na zloty kolor.
  4. Przygotowujemy nasz glaze do mięsa. Mieszamy wszystkie składniki w garnku i gotujemy chwile, tak aby sos zgęstniał. Do sosu dodajemy usmażone kawałki kurczaka oraz sezamu, całość dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze pokryty sosem
  5. Kapustę kroimy lub szatkujemy, cebule kroimy w pióra, a marchewkę w cienkie słupki, dodajemy sól I pieprz dobrze mieszamy I odstawiamy na około 15 min.
  6. Majonez blendujemy z puree mango, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dodajemy do naszej surówki i wszystko mieszamy.
  7. Na talerzu wykładamy czerwonym ryż, kurczaka w sosie oraz surówkę Coleslaw z majonezem mango. Całość posypujemy pokrojonym, świeżym szczypiorkiem oraz sezamem.
Inne informacje

Foremki w kształcie serca kupicie na Allegro lub w markecie!

Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *