Kurczak po koreańsku to bardzo popularne danie w kuchni koreańskiej. Panierowane mięso z udek kurczaka w słodko-pikantnym i kleistym sosie na bazie pasty gochujang.
Danie to prezentujemy w wersji walentynkowej z dodatkiem bogatego w wartości odżywcze czerwonego ryżu i popularnej sałatki colesław w słodkim majonezie z pulpą mango 😀
Kurczak po koreańsku, czyli panierowane mięso z udek kurczaka w słodko-pikantnym i kleistym sosie na bazie pasty gochujang.
Danie to prezentujemy w wersji walentynkowej z dodatkiem bogatego w wartości odżywcze czerwonego ryżu i popularnej sałatki colesław w słodkim majonezie z pulpą mango 😀
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 40 minut |
Porcje |
porcje
|
Składniki
Danie
- 500 g mięsa z udek kurczaka
- 1 szklanka czerwonego ryżu
- panierka Fried Chicken
- 1 łyżeczka imbiru pokrojonego
- 1 łyżeczka czosnku pokrojonego
- 1 łyżeczka sezamu białego
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
- 250 ml oleju sojowego
- sól, pieprz i świeży szczypior
Glaze (sos do kurczaka)
- 2 łyżki pasty gochujang
- 2 łyżki sos sojowy
- 2 łyżki pasty z czosnku i imbiru
- 1 łyżka olej sezamowy ciemny
- 5 łyżek cukru
Sałatka Colesław z majonezem mango
- 0,5 główki małej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 3 łyżki majnonezu
- 5 łyżek pulpy z mango
- 1/4 łyżeczki cukru
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki
Danie
Glaze (sos do kurczaka)
Sałatka Colesław z majonezem mango
|
Sposób przygotowania
- Czerwony ryż gotujemy, w proporcji: szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Kiedy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień palnika i gotujemy ok. 20-25min, następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na około 15 min.
- Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojony imbir I czosnek oraz sól I pieprz. Zostawiamy na 10 min.
- Mięso obtaczamy dokładnie w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju sojowym na zloty kolor.
- Przygotowujemy nasz glaze do mięsa. Mieszamy wszystkie składniki w garnku i gotujemy chwile, tak aby sos zgęstniał. Do sosu dodajemy usmażone kawałki kurczaka oraz sezamu, całość dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze pokryty sosem
- Kapustę kroimy lub szatkujemy, cebule kroimy w pióra, a marchewkę w cienkie słupki, dodajemy sól I pieprz dobrze mieszamy I odstawiamy na około 15 min.
- Majonez blendujemy z puree mango, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dodajemy do naszej surówki i wszystko mieszamy.
- Na talerzu wykładamy czerwonym ryż, kurczaka w sosie oraz surówkę Coleslaw z majonezem mango. Całość posypujemy pokrojonym, świeżym szczypiorkiem oraz sezamem.
Inne informacje
Foremki w kształcie serca kupicie na Allegro lub w markecie!
Udostępnij ten przepis