Przepisy Kuchnia Koreańska

Tradycyjna kuchnia koreańska bazuje na niezwykle pikantnych daniach, które są doskonale zrównoważone poprzez kontrastujące ze sobą smaki i aromaty. Ostre dania serwowane są wraz z łagodnymi dodatkami, słodycz zrównoważona jest kwaśnymi dodatkami, a dania rozgrzewające idą w parze z potrawami o właściwościach chłodzących.

Smaki Koreańskie

Podstawową przyprawą wielu dań jest pasta Dwenjang z fermentowanej soi. Dodaje się ją do różnego rodzaju dań, może być stosowana na surowo z warzywami lub jako składnik sosu czy dipu. Składnikiem pojawiającym się w niemal w każdej potrawie kuchni orientalnej jest ciemny sos sojowy Jin, który jest produktem ubocznym w produkcji koreańskiej pasty sojowej dwenjang. Sos dodawany do potraw, czyni je odpowiednio słone oraz doprawione. Doskonale nadaje się do zup, sałat, dań z mięsa i ryb oraz jako element marynaty. Kolejnym tradycyjnym dodatkiem jest kimchi sporządzone z kapusty, ogórków i rzodkwi, które fermentują pod wpływem specjalnie przygotowywanej zalewy. W kuchnieorientu.pl w zakładce Kuchnia Koreańska oferujemy oprócz oryginalnych orientalnych przypraw i produktów kuchni koreańskiej, proste do przyrządzenia przepisy na popularne dania kuchni koreańskiej takie jak różnego rodzaju makarony, zupy i wiele propozycji z dodatkiem zdrowego kimchi. W naszych delikatesach otrzymasz także gotowe produkty. Jednym z nich jest przepyszna i doskonale znana zupa Ramen z kimchi, która po zalaniu gorącą wodą stanowi pyszny, pożywny posiłek.

Bulgogi koreańska grillowana wołowina

Karkówka w sosie śliwkowym (po koreańsku)

Doskonałe kimchi z kapusty

Krewetki z kimchi

Koreańska grzanka ze stekiem

Bibimbap koreański ryż z warzywami

Bibimbap to popularne koreańskie danie z ryżu, warzyw, mięsa i jajka. W dosłownym tłumaczeniu Bibimbap znaczy "mieszany ryż". Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zawiera zdrowe składniki jest bardzo smaczne i efektowne w wyglądzie. Wszystko to powoduje, że danie to zyskało sporą popularność także poza Koreą. W przygotowaniu dania bardzo ważne jest efektowne ułożenie składników. Powinny one być rozłożone na ryżu promieniście dookoła talerza, przylegające składniki powinny kontrastować kolorem. Na środku dania umieszcza się zazwyczaj sadzone jajko lub mięso z surowym żółtkiem. Tak przygotowane danie wygląda efektownie i nie szkodzi, że zaraz i tak je wymieszamy:) W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić tofu. Danie można serwować na lunch i obiad.

DOWOLNOŚĆ SKŁADNIKÓW W BIBIMBAP

Bibimbap może być tak naprawdę wykonany z dowolnych składników, można przy jego przygotowaniu zrobić "czyszczenie lodówki". Podczas mojej ostatniej wizyty w Korei jadłem Bibimbap aż 3 razy, za każdym razem dania różniły się od siebie, choć wszystkie zawierały surowe i marynowane warzywa oraz paseczki nori. Za pierwszym razem danie podane było z jajkiem sadzonym posypanym niewielką ilością usmażonej mielonej wołowiny (bardzo dobre). Kolejna wersja była z paseczkami zamarynowanej, surowej wołowiny podanej z surowym żółtkiem (podobnie ja nasz tatar), nie zawierała jednak w ogóle kimchi a sos chili był jak dla mnie przesłodzony. Ta wersja bez kimchi i słodkim sosem średnio mi przypasowała. Ostania wersja zawierała usmażoną wołowinę w paseczkach i kimchi a sos był minimalnie słodki ta wersja była też bardzo smaczna. Wersja poniżej jest kompilacją wszystkich tych przepisów i wybrałem z nich najbardziej odpowiadające mi elementy (kimchi, surowa wołowina zamarynowana w sosie sojowym, jajko sadzone, kiełki, surowe warzywa).

Typowe składniki Bibimbap: ogórek, marchew, cukinia, biała rzodkiew, grzyby, szpinak, szczypiorek, kiełki, kimchi, wodorosty, tofu, liść sałaty, kurczak, owoce morza, wołowina, jajko. Oraz wszystko co na podpowie fantazja.

Czytaj dalej

Grillowany kurczak po koreańsku

Makaron po koreańsku (by M. Kilmczak)

Makaron udon z kimchi (by Magda Klimczak)

Kimchi z botwinki (by Magda Klimczak)