Przepis na Karkówka smażona z kimchi

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Karkówka smażona z kimchi
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Kolejna potrawa z użyciem kimchi, dosyć ostra, ale bez przesady. W oryginalnym koreańskim przepisie zamiast czerwonej i zielonej papryki słodkiej używa się 2 zielone i 2 czerwone koreańskie papryczki chili - w Polsce są one jednak niedostępne a na dodatek danie staje się wtedy niesamowicie ostre (dla przeciętnego Polaka nie do zjedzenia). Oczywiście twardziele mogą dorzucić sobie trochę gochugaru lub kilka chili, ale osobiście nie polecam. Karkówka jest mięsem tłustym i przerośniętym wymagającym zazwyczaj długiego smażenia lub grillowania, jednak dzięki cięciu w cieniutkie plasterki oraz marynacie wystarczy krótko przesmażyć metodą stir-fry, aby mięso było miękkie i soczyste.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g karkówki
  • 300 g kimchi (2 puszki)
  • 1/2 szt. papryki zielonej
  • 1/2 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. cebuli średniej
  • 4 łyzki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatki:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g karkówki
  • 300 g kimchi (2 puszki)
  • 1/2 szt. papryki zielonej
  • 1/2 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. cebuli średniej
  • 4 łyzki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatki:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować składniki.
  2. Karkówkę pociąć w plastry jak na grilla, następnie każdy plaster pociąć poprzecznie w małe cieniutkie plasterki (im cieńsze tym będą delikatniejsze i smaczniejsze). Wymieszać z marynatą, odstawić przynajmniej na 30 min.
  3. Kimchi lekko odcisnąć ręką i odlać sok, przełożyć na płaski talerz i pociąć pionowo i poziomo w kratkę co 2cm.
  4. Cebulę pociąć w cieniutkie plasterki, papryki w cieniutkie paski.
  5. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i obie papryki, smażyć mieszając 1 minutę. Przełożyć na talerz.
  6. Oczyścić wok, ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor.
  7. Dodać usmażone warzywa i kimchi. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilkadziesiąt sekund żeby wszystkie składniki dobrze się podgrzały.
  8. Danie gotowe, podajemy z ryżem japońskim.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.