Przejdź do treści

Mięsna - wieprzowina

Chrupiąca wieprzowina w sosie

Ocena ze starego portalu: 4,74 / 23 oceny

Chrupiąca wieprzowina w sosie to pierwszy przepis kiedykolwiek zamieszczony na mojej stronie. Było to coś ok 2001 roku, w tamtym czasie strona nazywała się chinafood.prv.pl. Chrupiące mięso w kwaśno-słonym sosie. Świetna potrawa jedna z moich ulubionych. Osobiście zdecydowanie polecam użycie polędwiczki, schab może być trochę za suchy. Aby mięso było chrupkie należy wymieszać je z sosem tuż przed podaniem. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Kulki mięsne

Ocena ze starego portalu: 4,5 / 6 ocen

Kulki mięsne to rodzaj klopsików popularnych w Syczuanie, jednym z regionów Chin. Do ich przygotowania używa się wielu przypraw a w szczególności imbiru i przyprawy 5 smaków zawierającej w swym składzie całe bogactwo aromatycznych składników. Kulki serwuje się z różnymi sosami do maczania: sosem sojowym, sosem chili, słodkim sosem chili etc. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Wieprzowina z warzywami na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 30 ocen

Ta ostro przyprawiona wieprzowina będzie najlepiej smakować z gotowanym ryżem jaśminowym lub chińskim makaronem mie.

Wieprzowina w słodko-ostrym sosie

Ocena ze starego portalu: 4,82 / 11 ocen

Wieprzowina w słodko-ostrym sosie to potrawa o bardzo wyraźnym, mocnym smaku. Osobiście preferuję polędwiczkę wieprzową, uważam, że jest to najlepszy, najdelikatniejszy gatunek mięsa i do większość potraw z wieprzowiny używam właśnie polędwiczki. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Smażone żeberka wieprzowe w sezamie

Ocena ze starego portalu: 4,00 / 6 ocen

Osobiście nie przepadam za żeberkami jednak smakowo potrawa jest naprawdę zabójcza. Aby mięso było bardziej miękkie należy wydłużyć proces smażenia, w tym celu należy zmniejszyć temperaturę oleju (na dużym ogniu po 8 min. żeberka będą całkowicie spalone). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie jako przekąskę.

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Ocena ze starego portalu: 4,63 / 19 ocen

Klasyczne chińskie danie, jedno z najpopularniejszych. Uważaj żeby nie przesadzić z cukrem – za pierwszym razem mi się to niestety przytrafiło, zapomniałem, że biały cukier jest dużo słodszy od brązowego. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Schab z papryką

Ocena ze starego portalu: 4,64 / 14 ocen

Kolorowe danie stir-fry ze schabu i 3 odmian papryki. Jest to pierwszy przepis nadesłany przez internautów, a konkretnie Agnieszkę “Dziubek”. Pozwoliłem sobie minimalnie je zmienić – Dziubek sugerowała, żeby smażyć mięso 5 min, jednak uważam, że to stanowcza przesada. Na dużym ogniu, techniką ciągłego mieszania absolutnie wystarczą 2 min. Pozdrawiam Agnieszkę i zachęcam innych do przesyłania przepisów. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Grillowana kiełbaska po chińsku

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

To danie to oczywiście żart. Polska kiełbasa w chińskiej marynacie, ale smakuje super. Mniam. Tym daniem można zaskoczyć znajomych na spotkaniu grillowym.

Polędwiczka wieprzowa z sosem hoisin

Ocena ze starego portalu: 4,38 / 8 ocen

Danie jest naprawdę świetne i bardzo łatwe do przygotowania. Główną przyprawą jest popularny chiński sos hoisin o złożonym słodkim smaku. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.