Przejdź do treści

Kulki mięsne

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kulki mięsne
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 6 ocen
Kulki mięsne to rodzaj klopsików popularnych w Syczuanie, jednym z regionów Chin. Do ich przygotowania używa się wielu przypraw a w szczególności imbiru i przyprawy 5 smaków zawierającej w swym składzie całe bogactwo aromatycznych składników. Kulki serwuje się z różnymi sosami do maczania: sosem sojowym, sosem chili, słodkim sosem chili etc. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Z bułek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę.
  2. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, sos sojowy, sól, cebulę dymkę, imbir, 5 smaków. Mieszać w jedną stronę aż powstanie jednolita lepka masa. Włożyć odciśniętą bułkę, dokładnie wymieszać.
    Kulki mięsne
  3. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
    Kulki mięsne
  4. Olej wlać do woka, rozgrzać na średnim ogniu. Kłaść kulki w gorący olej, smażyć na ciemnozłoty kolor.
    Kulki mięsne
  5. Wybrać usmażone kulki łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym i osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosami do maczania.
    Kulki mięsne
Udostępnij ten przepis