Kolejny nowy przepis, tym razem z wieprzowiną wykonany przez naszego rodzinnego kucharza. To danie wygląda i smakuje wybornie. W zależności o preferencji ostrości możecie regulować ostrość tego dania używając mniej lub więcej pasty Sambal i sosu Sriracha.
Przepisy Kuchnia chińska
Kuchnia chińska to jedyna kuchnia na świecie, która posiada niezliczoną ilość różnych potraw, przygotowywanych na wiele różnych sposobów. W naszych orientalnych delikatesach, w dziale poświęconym Kuchni Chińskiej znajdziesz mnóstwo prostych przepisów na oryginalne dania, które w większości przygotowywane są w patelni wok.
Dlatego należy zwrócić uwagę na potrawy, których głównym składnikiem jest makaron, gdyż najłatwiej się je przyrządza właśnie w woku. Chiński makaron najczęściej występuje pod postacią nitek i tasiemek, które różnią się grubością oraz składem. Najpopularniejszym jest makaron ryżowy, najczęściej stosowany w przyrządzaniu orientalnych zup np. słodko-kwaśnej zupy z suszonym tofu i grzybami Mun. Można go również podsmażyć lub podać z osobno przygotowaną potrawą np. smażonym makaronem ryżowym z małżami lub chrupiącymi kulkami wieprzowo – makaronowymi. Do zup w kuchni chińskiej dodaje się również makaron jajeczny wytwarzany z mąki pszennej oraz wody i jajka, zaś w wielu daniach głównym składnikiem jest błyskawiczny makaron chiński tzw. mie, którego czas gotowania wynosi zaledwie 2-3 minuty. Ten długi i pofalowany makaron znajdziesz w przepisie na pikantne noodle, chiński street-food czy zupę sezamową z kurczakiem i kapustą. Świetną alternatywą dla makaronu pszennego jest jego sojowy odpowiednik wytwarzany z groszku lub fasoli. Jest to jeden z głównych składników orientalnych sałatek oraz zup. Znajdziesz go w przepisach na zupę chińską taką jak rosołek z makaronem sojowym, lub rosół chiński. Te i wiele innych receptur na orientalne, chińskie dania sprawią, że w mgnieniu oka przeniesiesz się do Chin. Zapraszamy!