Przepisy Kuchnia chińska

Kuchnia chińska to jedyna kuchnia na świecie, która posiada niezliczoną ilość różnych potraw, przygotowywanych na wiele różnych sposobów. W naszych orientalnych delikatesach, w dziale poświęconym Kuchni Chińskiej znajdziesz mnóstwo prostych przepisów na oryginalne dania, które w większości przygotowywane są w patelni wok.

Dlatego należy zwrócić uwagę na potrawy, których głównym składnikiem jest makaron, gdyż najłatwiej się je przyrządza właśnie w woku. Chiński makaron najczęściej występuje pod postacią nitek i tasiemek, które różnią się grubością oraz składem. Najpopularniejszym jest makaron ryżowy, najczęściej stosowany w przyrządzaniu orientalnych zup np. słodko-kwaśnej zupy z suszonym tofu i grzybami Mun. Można go również podsmażyć lub podać z osobno przygotowaną potrawą np. smażonym makaronem ryżowym z małżami lub chrupiącymi kulkami wieprzowo – makaronowymi. Do zup w kuchni chińskiej dodaje się również makaron jajeczny wytwarzany z mąki pszennej oraz wody i jajka, zaś w wielu daniach głównym składnikiem jest błyskawiczny makaron chiński tzw. mie, którego czas gotowania wynosi zaledwie 2-3 minuty. Ten długi i pofalowany makaron znajdziesz w przepisie na pikantne noodle, chiński street-food czy zupę sezamową z kurczakiem i kapustą. Świetną alternatywą dla makaronu pszennego jest jego sojowy odpowiednik wytwarzany z groszku lub fasoli. Jest to jeden z głównych składników orientalnych sałatek oraz zup. Znajdziesz go w przepisach na zupę chińską taką jak rosołek z makaronem sojowym, lub rosół chiński. Te i wiele innych receptur na orientalne, chińskie dania sprawią, że w mgnieniu oka przeniesiesz się do Chin. Zapraszamy!

Wołowina stir-fry z makaronem noodle, grzybami mun i pędami bambusa

Wołowina stir-fry z makaronem noodle to kolejne danie chińskie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, grzybów mun i pędów bambusa. Przypominamy, że do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. W tym przepisie dodatkowo użyliśmy marynaty z dodatkiem czerwonego wina, które sprawia, że mięso jest jeszcze delikatniejsze.

Czytaj dalej

Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą

Makaron z wołowiną i brokułami na ostro

Ryż smażony z wołowiną i brokułami

Makron udon z kaczką stri-fry

Pikantny kalafior stir-fry

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Zielony stir-fry

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym

Surówka z ogórków po chińsku

0
Twój koszyk jest pusty

Nie dodano żadnych produktów do koszyka.

Przeglądaj produkty