Przepis na Wołowina stir-fry z makaronem noodle, grzybami mun i pędami bambusa
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Wołowina stir-fry z makaronem noodle, grzybami mun i pędami bambusa
Wołowina stir-fry z makaronem noodle to kolejne danie chińskie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, grzybów mun i pędów bambusa.
Przypominamy, że do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. W tym przepisie dodatkowo użyliśmy marynaty z dodatkiem czerwonego wina, które sprawia, że mięso jest jeszcze delikatniejsze.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
|
Składniki
Danie
- 400 g wołowiny (rostbefu)
- 1/2 pół marchewki
- 15 g grzybów mun paski
- 250 g makaronu mie
- 25 g pędów bambusa słupki
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka sezamu białego
Marynata do wołowiny
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu grzybowego
- 1 łyżki cukru
- 1 białko jaja kurzego
- 2 łyżki wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżeczka mąki z tapioki
- 1 łyżka olej sezamowy ciemny
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
Sos
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu grzybowego
- 1 łyżka sos chili słodko-ostry
- 2 łyzki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Składniki
Danie
Marynata do wołowiny
Sos
|
Sposób przygotowania
- Na suchej patelni podsmażyć sezam
- Wołowinę pokroić w cienkie paski w poprzek włókien. Dodać wszystkie składniki z marynaty i dobrze wymieszać. Mięso odstawić na 20 minut do zamarynowania.
- Marchewkę pokroić w cienkie słupki
- Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie i po 20 minutach odcedzić
- Nagrzać wok i dodać 3 łyżki oleju. Wrzucić zamarynowaną wołowinę i smażyć przez około 3-4 minuty energicznie mieszając. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, odsączone grzyby mun, pędy bambusa i smażyć następne 2-3 minuty cięgle mieszając.
- Do całości dodać odsączony makaron mie, przygotowany sos, wszystko razem dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty
- Na koniec dodać pokrojony szczypior. Danie po przełożeniu na talerz posypać uprażonym sezamem
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz