Przepis na Wołowina stir-fry z makaronem noodle, grzybami mun i pędami bambusa
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Wołowina stir-fry z makaronem noodle, grzybami mun i pędami bambusa
Wołowina stir-fry z makaronem noodle to kolejne danie chińskie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, grzybów mun i pędów bambusa.
Przypominamy, że do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. W tym przepisie dodatkowo użyliśmy marynaty z dodatkiem czerwonego wina, które sprawia, że mięso jest jeszcze delikatniejsze.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
|
Składniki
Danie
- 400 g wołowiny (rostbefu)
- 1/2 pół marchewki
- 15 g grzybów mun paski
- 250 g makaronu mie
- 25 g pędów bambusa słupki
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka sezamu białego
Marynata do wołowiny
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu grzybowego
- 1 łyżki cukru
- 1 białko jaja kurzego
- 2 łyżki wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżeczka mąki z tapioki
- 1 łyżka olej sezamowy ciemny
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
Sos
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu grzybowego
- 1 łyżka sos chili słodko-ostry
- 2 łyzki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Składniki
Danie
Marynata do wołowiny
Sos
|
Sposób przygotowania
- Na suchej patelni podsmażyć sezam
- Wołowinę pokroić w cienkie paski w poprzek włókien. Dodać wszystkie składniki z marynaty i dobrze wymieszać. Mięso odstawić na 20 minut do zamarynowania.
- Marchewkę pokroić w cienkie słupki
- Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie i po 20 minutach odcedzić
- Nagrzać wok i dodać 3 łyżki oleju. Wrzucić zamarynowaną wołowinę i smażyć przez około 3-4 minuty energicznie mieszając. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, odsączone grzyby mun, pędy bambusa i smażyć następne 2-3 minuty cięgle mieszając.
- Do całości dodać odsączony makaron mie, przygotowany sos, wszystko razem dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty
- Na koniec dodać pokrojony szczypior. Danie po przełożeniu na talerz posypać uprażonym sezamem
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz