Wołowina orientalna

Jesteś mięsożercą i nie wyobrażasz sobie posiłku bez zawartości choćby niewielkiej ilości mięsa? Lubisz orientalną kuchnię i nie stronisz od egzotycznych przypraw? To świetnie! Z myślą o osobach takich jak Ty dodajemy do naszego serwisu zakładkę, w której znajdziesz wiele prostych przepisów na orientalną wołowinę – wśród nich znajdziesz nie tylko pomysły na dania główne, ale również aromatyczne zupy, pyszne przystawki czy dania z grilla, które zrobią furorę na niejednej imprezie.

Wołowina to popularny składnik dań kuchni orientalnej – jednym z jej największych atutów jest to, że rewelacyjnie sprawdza się jako baza wielu różnych dań. Próbowałeś kiedyś makaronu dan dan, curry z wątróbki ze Sri Lanki lub wołowego satay z sosem z orzeszków? Jeśli nie, to najwyższa pora, by posmakować dań azjatyckich – teraz możesz je przygotować w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy, że zaopatrzysz się w potrzebne produkty spożywcze i… sprawdzony przepis. Do dzieła!

Proste przepisy na wołowinę na wiele różnych sposobów

Chińska wołowina, a może japoński stek wołowy? Teraz, aby zjeść pyszne dania kuchni azjatyckiej, nie musisz już wybierać się do restauracji czy baru – wystarczy, że znajdziesz sprawdzony przepis i przyrządzisz ulubione danie w zaciszu własnej kuchni. Na stronie internetowej kuchnieorientu.pl znajdziesz wiele oryginalnych receptur na dania z wołowiną, w tym m.in. na: żeberka cielęce w sosie teriyaki, sajgonki po chińsku, zupę imbirową, koreańską grzankę ze stekiem czy tajski bulion curry z makaronem mie.

Jak widzisz, wśród prezentowanych propozycji nie brakuje przepisów na dania głównie, zupy czy pyszne przystawki – nawet fani dań z grilla znajdą coś dla siebie. Szukasz oryginalnych produktów lub egzotycznych przypraw? W ofercie naszych delikatesów orientalnych znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować wybrane danie – w asortymencie nie brakuje też naczyń i akcesoriów kuchennych takich jak woki czy bambusowe pałeczki.

Bulgogi koreańska grillowana wołowina

Makaron Dan Dan

Makaron z wołowiną stir-fry

Klopsiki w sosie pomidorowym po indyjsku

Koreańska grzanka ze stekiem

Bibimbap koreański ryż z warzywami

Bibimbap to popularne koreańskie danie z ryżu, warzyw, mięsa i jajka. W dosłownym tłumaczeniu Bibimbap znaczy "mieszany ryż". Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zawiera zdrowe składniki jest bardzo smaczne i efektowne w wyglądzie. Wszystko to powoduje, że danie to zyskało sporą popularność także poza Koreą. W przygotowaniu dania bardzo ważne jest efektowne ułożenie składników. Powinny one być rozłożone na ryżu promieniście dookoła talerza, przylegające składniki powinny kontrastować kolorem. Na środku dania umieszcza się zazwyczaj sadzone jajko lub mięso z surowym żółtkiem. Tak przygotowane danie wygląda efektownie i nie szkodzi, że zaraz i tak je wymieszamy:) W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić tofu. Danie można serwować na lunch i obiad.

DOWOLNOŚĆ SKŁADNIKÓW W BIBIMBAP

Bibimbap może być tak naprawdę wykonany z dowolnych składników, można przy jego przygotowaniu zrobić "czyszczenie lodówki". Podczas mojej ostatniej wizyty w Korei jadłem Bibimbap aż 3 razy, za każdym razem dania różniły się od siebie, choć wszystkie zawierały surowe i marynowane warzywa oraz paseczki nori. Za pierwszym razem danie podane było z jajkiem sadzonym posypanym niewielką ilością usmażonej mielonej wołowiny (bardzo dobre). Kolejna wersja była z paseczkami zamarynowanej, surowej wołowiny podanej z surowym żółtkiem (podobnie ja nasz tatar), nie zawierała jednak w ogóle kimchi a sos chili był jak dla mnie przesłodzony. Ta wersja bez kimchi i słodkim sosem średnio mi przypasowała. Ostania wersja zawierała usmażoną wołowinę w paseczkach i kimchi a sos był minimalnie słodki ta wersja była też bardzo smaczna. Wersja poniżej jest kompilacją wszystkich tych przepisów i wybrałem z nich najbardziej odpowiadające mi elementy (kimchi, surowa wołowina zamarynowana w sosie sojowym, jajko sadzone, kiełki, surowe warzywa).

Typowe składniki Bibimbap: ogórek, marchew, cukinia, biała rzodkiew, grzyby, szpinak, szczypiorek, kiełki, kimchi, wodorosty, tofu, liść sałaty, kurczak, owoce morza, wołowina, jajko. Oraz wszystko co na podpowie fantazja.

Czytaj dalej

Curry z wątróbki ze Sri Lanki

Tajski bulion curry z makaronem mie

Satay wołowy z sosem z orzeszków (by Magda Klimczak)

Wołowina curry madras (długo gotowana)