Przejdź do treści

Gorditas orientalne

  • przez

Gorditas – nadziewane placki z mąki kukurydzianej. Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. W naszym autorskim przepisie, w wersji orientalnej z dodatkiem pasty Doenjang i sosu Mango chili. Ciasto na placki gorditas znakomicie smakują zrobione z mąki kukurydzianej Pan do tortilli

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Gorditas orientalne
Gorditas - nadziewane placki z mąki kukurydzianej. Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. W naszym autorskim przepisie, w wersji orientalnej z dodatkiem pasty Doenjang i sosu Mango chili
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 25
Czas gotowania 20
Porcje
Składniki
Ciasto
Farsz
Czas przygotowania 25
Czas gotowania 20
Porcje
Składniki
Ciasto
Farsz
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mąkę kukurydzianą PAN wsypujemy do miski, dodajemy ciepłą wodę oraz łyżeczkę soli.
  2. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ok 2-3 minuty
  3. Formujemy kule, wkładamy do miski i przykrywamy na około 15-20 minut, aby mąka wchłonęła całą wodę
  4. Następnie przygotowujemy farsz. Na woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy mięso mielone. Smażymy, jak mięso będzie gotowe dodajemy pastę Doenjang, czosnek, imbir, sos sojowy i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i całość smażymy jeszcze około 2 minuty
  5. Pomidory kroimy w drobną kostkę, a kapustę pekińską w cienkie paski
  6. Z miski wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałki wielkości piłki golfowej i formujemy kulki. Następnie ciasto zgniatamy na okrągłe placki o grubości około 1cm. Możemy to zrobić za pomocą dłoni lub rondelka
  7. Na drugiej płaskiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy uformowane placki na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony.
  8. Po usmażeniu przekrawamy placki na pół, tak aby stworzyły okrągłe sakiewki.
  9. Wypełniamy nasze gorditas farszem mięsnym, posypujemy startym serem oraz dodajemy pokrojoną kapustę i pomidora
  10. Całość polewamy sosem mango chili oraz opcjonalnie dekorujemy danie na talerzu pietruszką lub kolendrą
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *