Przepis na Gorditas orientalne
Gorditas – nadziewane placki z mąki kukurydzianej. Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. W naszym autorskim przepisie, w wersji orientalnej z dodatkiem pasty Doenjang i sosu Mango chili. Ciasto na placki gorditas znakomicie smakują zrobione z mąki kukurydzianej Pan do tortilli
Czas przygotowania | 25 |
Czas gotowania | 20 |
Porcje |
|
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąka kukurydziana
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki pasty Doenjang
- 3 łyżki czosnku
- 1,5 łyżki pasty z imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju sojowego
- sos mango chili
- kapusta pekińska
- pomidory
- starty ser żółty lub mozarella
- pietruszka do dekoracji
Składniki
Ciasto
Farsz
|
Sposób przygotowania
- Mąkę kukurydzianą PAN wsypujemy do miski, dodajemy ciepłą wodę oraz łyżeczkę soli.
- Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ok 2-3 minuty
- Formujemy kule, wkładamy do miski i przykrywamy na około 15-20 minut, aby mąka wchłonęła całą wodę
- Następnie przygotowujemy farsz. Na woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy mięso mielone. Smażymy, jak mięso będzie gotowe dodajemy pastę Doenjang, czosnek, imbir, sos sojowy i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i całość smażymy jeszcze około 2 minuty
- Pomidory kroimy w drobną kostkę, a kapustę pekińską w cienkie paski
- Z miski wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałki wielkości piłki golfowej i formujemy kulki. Następnie ciasto zgniatamy na okrągłe placki o grubości około 1cm. Możemy to zrobić za pomocą dłoni lub rondelka
- Na drugiej płaskiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy uformowane placki na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony.
- Po usmażeniu przekrawamy placki na pół, tak aby stworzyły okrągłe sakiewki.
- Wypełniamy nasze gorditas farszem mięsnym, posypujemy startym serem oraz dodajemy pokrojoną kapustę i pomidora
- Całość polewamy sosem mango chili oraz opcjonalnie dekorujemy danie na talerzu pietruszką lub kolendrą
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz