Przejdź do treści

Inne kuchnie

Ryż gotowany na sypko

Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen

Ryż gotowany na sypko używany jest przede wszystkim do przygotowania różnych odmian ryżu smażonego. Tak ugotowany ryż smakuje też najlepiej jako dodatek do dań polskich.

Aktualizacja 02-2017: Jest to bardzo stary przepis, dodany w 2004 roku. Obecnie nie widzę żadnego zastosowania dla tak gotowanego ryżu i nigdy sam tak ryżu nie gotuję. Do ryżu smażonego gotuję ryż metodą absorpcji i odstawiam na kilka godzin do przeschnięcia.

Pesto

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Te danie jest pyszne i ma coś wspólnego z kuchnią chińską – spaghetti, legenda głosi, że właśnie spaghetti wynaleziono w Chinach, a z Chin do Włoch sprowadził je Marco Polo.

Kurczak z Laosu

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny

Witam, po podróży w Laosie mam bardzo prosty przepis na kurczaka curry w mleku kokosowym. Lojalnie informuję, że jadłem to danie wcześniej w restauracji Indyjskiej, lecz dopiero w Laosie pokazano mi jak się to robi. Przepis jest bardzo prosty, być może wariacje tego przepisu podlegają innym kuchniom świata. Jeśli powtarzam czyjś przepis, to przepraszam, ale na gorąco chcę się podzielić. Mam kilka innych przepisów w zanadrzu. Jak się Wam spodoba, to napiszę.