Przejdź do treści

Panna Cotta z kremu kokosowego

  • przez

Kokosowa panna cotta z sosem z owocu papai to łatwy w przygotowaniu, delikatny deser z kremu kokosowego.

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Panna Cotta z kremu kokosowego
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Desery
Kuchnia Inne kuchnie
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 4 godz
Porcje
porcje
Składniki
Rodzaj dania Desery
Kuchnia Inne kuchnie
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 4 godz
Porcje
porcje
Składniki
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Do rondla wlewamy krem kokosowy, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewamy na małym ogniu, tak żeby całość się podgrzała, ale nie zagotowała.
  2. W szklance rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach wody. Czekamy, aż się dobrze połączy.
  3. Następnie wlewamy do szklanki trochę ciepłego mleka kokosowego z rondla Ii dobrze mieszamy.
  4. Zawartość szklanki dolewamy do rondla i dobrze mieszamy trzepaczką. Zestawiamy rondel z ognia i czekamy aż się przestudzi.
  5. Kokilki do deseru smarujemy olejem, po to byśmy mogli łatwo wyjąć deser na talerz. Następnie zawartość rondla przelewamy do kokilek/miseczek i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin.
  6. Otwieramy puszkę z papają, odcedzamy i owoce miksujemy blenderem, razem z miodem i sokiem z cytryny. Gotowy sos wstawiamy do lodówki.
  7. Gdy deser już jest gotowy wyjmujemy go z lodówki i przekręcamy kokilkę do góry dnem, aby wyjąć go na talerz.
  8. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem, dekorujemy pokruszonymi herbatnikami, listkami mięty i truskawkami.
Inne informacje

W wersji dla wegetarian zamiast żelatyny używamy roślinnego Agaru

Kokilki to okrągłe żaroodporne miseczki  przydatne do zapiekania i deserów

Odcedzony sok z puszki papai warto użyć do przygotowania kompotu

Udostępnij ten przepis