Przepis na Koreańska grzanka ze stekiem
Koreańska grzanka ze stekiem to pyszna i elegancka przekąska, którą można zaserwować na lunch, kolacje, śniadanie lub jako przystawkę. Grzanki (i chleb generalnie) nie są bardzo popularne w Korei (choć obecnie na śniadanie Koreańczycy chętnie jedzą tosty z dżemem), dlatego to danie należy traktować jako przepis fusion. Europejskie danie doprawione na sposób koreański. Aby uzyskać najlepsze efekty smakowe marynowanie mięsa powinno trwać kilka godzin, najlepiej całą noc.
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 8 godzin |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g wołowiny na stek (polędwica, rostbef lub antrykot)
Marynata:
- 2 łyżki koreańskiej papryki chili gochugaru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 szt. cebuli pokrojonej w plastry
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
Grzanka:
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 1 łyżka masła
Sos do podania:
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżka majonezu
Dodatki:
- prażona cebula
- świeże zioła (kolendra, bazylia, liście sałaty)
Składniki
Marynata:
Grzanka:
Sos do podania:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Steak mieszamy z marynatą i zostawiamy na min. 2 godz, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy po 2-3 min z każdej strony w zależności od grubości steku i preferowanego stopnia wysmażenia. Chleb podsmażamy na maśle.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Promocja (5)
- [+]Artykuły spożywcze (1817)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- Sosy chińskie (34)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (19)
- Herbata, napoje (15)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (21)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- [+]Przybory kuchenne (159)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (19)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (7)
- Wyprzedaże (10)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Dodaj komentarz