Przejdź do treści

Koreańska grzanka ze stekiem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Koreańska grzanka ze stekiem
Koreańska grzanka ze stekiem to pyszna i elegancka przekąska, którą można zaserwować na lunch, kolacje, śniadanie lub jako przystawkę. Grzanki (i chleb generalnie) nie są bardzo popularne w Korei (choć obecnie na śniadanie Koreańczycy chętnie jedzą tosty z dżemem), dlatego to danie należy traktować jako przepis fusion. Europejskie danie doprawione na sposób koreański. Aby uzyskać najlepsze efekty smakowe marynowanie mięsa powinno trwać kilka godzin, najlepiej całą noc.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 8 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g wołowiny na stek (polędwica, rostbef lub antrykot)
Marynata:
Grzanka:
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 1 łyżka masła
Sos do podania:
Dodatki:
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 8 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g wołowiny na stek (polędwica, rostbef lub antrykot)
Marynata:
Grzanka:
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 1 łyżka masła
Sos do podania:
Dodatki:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Steak mieszamy z marynatą i zostawiamy na min. 2 godz, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy po 2-3 min z każdej strony w zależności od grubości steku i preferowanego stopnia wysmażenia. Chleb podsmażamy na maśle.
  2. Tosty smarujemy sosem gochujang+majonez, układamy liście ziół i pokrojony w plasterki stek. Całość posypujemy prażoną cebulką. Pycha!
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *