Przejdź do treści

Sałatka karnawałowa z makaronem ryżowym

  • przez

Sałatka z makaronem ryżowym to prosta w wykonaniu sałatka, której przepis powstał w potrzebie chwili tzn: trzeba było zrobić szybko sałatkę na imprezę karnawałową, a w lodówce nie było zbyt wielu wyszukanych składników 😉 Sałatka (nazwana spontanicznie ”karnawałową”) powstała z makaronu ryżowego (całe 'clue tej potrawy polega na dobrze przygotowanym makaronie ryżowym, który ma być lekko 'al dente) z dodatkiem konserwowej papryki, konserwowych ogórków chili, marchewki, jajek, przypraw: curry i papryki oraz majonezu i gęstego, kremowego jogurtu naturalnego. Jeżeli szukasz czegoś wyjątkowego, odskoczni od tradycyjnej sałatki jarzynowej 😛 to nasza sałatka z makaronem ryżowym jest tym czego potrzebujesz!

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sałatka karnawałowa z makaronem ryżowym
Łatwa w przygotowaniu sałatka na imprezę karnawałową, alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej 😀
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sałatki
Kuchnia Inne kuchnie
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g makaron ryżowy 1mm
  • 300 g papryki konserwowej
  • 150 g konserwowych ogórków z chili
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka curry madras
  • 1 łyżeczka papryka słodka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • groszek konserwowy opcjonalnie
Rodzaj dania Sałatki
Kuchnia Inne kuchnie
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g makaron ryżowy 1mm
  • 300 g papryki konserwowej
  • 150 g konserwowych ogórków z chili
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka curry madras
  • 1 łyżeczka papryka słodka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • groszek konserwowy opcjonalnie
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron ryżowy umieszczamy w dużej misce i zalewamy ciepłą (nie wrzątkiem) przegotowaną wodą. Solimy szczyptą soli i zostawiamy w misce na około godzinę. W czasie namaczania makaronu przygotowujemy pozostałe składniki
  2. Marchewkę obieramy i szatkujemy w cienkie paski (do szybkiego poszatkowania marchewki użyliśmy noża do plasterków zig zag KIWI). Paprykę i ogórki kroimy w kostkę lub pół-talarki.
  3. Jajka po ugotowaniu kroimy w kostkę
  4. W oddzielnej miseczce łączymy razem 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, łyżkę przyprawy curry, łyżeczkę mielonej papryki i pieprz. Dokładnie mieszamy i dressing do sałatki jest gotowy
  5. Gdy makaron już dobrze namięknie, pływający w misce makaron nożyczkami tniemy w około 3centrymetrowe paseczki. Przepłukujemy krótko pod zimną, bieżącą wodą i dobrze odcedzamy. Tak przygotowany(bez gotowania) makaron ryżowy powinien być sprężysty, sypki(nie powinien się sklejać) i zarazem wystarczająco miękki
  6. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w jednej misce i sprawdź jak smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu, soli i pieprzu.
Inne informacje

Makaron ryżowy jest świetnym, bardzo smacznym makaronem, ale musi być odpowiednio przygotowany. Cienki makaron ryżowy 1 lub 3 milimetrowy tak naprawdę wcale nie wymaga gotowania, wystarczy odpowiednio długo moczyć go w wodzie. Często podczas gotowania makaron ryżowy pod wpływem wrzątku zbyt gwałtownie pęcznieje i niestety skleja się zupełnie tracąc swoją sprężystość i estetyczny wygląd.

Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *