Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g makaron ryżowy 1mm
- 300 g papryki konserwowej
- 150 g konserwowych ogórków z chili
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 1 łyżka curry madras
- 1 łyżeczka papryka słodka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- groszek konserwowy opcjonalnie
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Makaron ryżowy umieszczamy w dużej misce i zalewamy ciepłą (nie wrzątkiem) przegotowaną wodą. Solimy szczyptą soli i zostawiamy w misce na około godzinę. W czasie namaczania makaronu przygotowujemy pozostałe składniki
- Marchewkę obieramy i szatkujemy w cienkie paski (do szybkiego poszatkowania marchewki użyliśmy noża do plasterków zig zag KIWI). Paprykę i ogórki kroimy w kostkę lub pół-talarki.
- Jajka po ugotowaniu kroimy w kostkę
- W oddzielnej miseczce łączymy razem 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, łyżkę przyprawy curry, łyżeczkę mielonej papryki i pieprz. Dokładnie mieszamy i dressing do sałatki jest gotowy
- Gdy makaron już dobrze namięknie, pływający w misce makaron nożyczkami tniemy w około 3centrymetrowe paseczki. Przepłukujemy krótko pod zimną, bieżącą wodą i dobrze odcedzamy. Tak przygotowany(bez gotowania) makaron ryżowy powinien być sprężysty, sypki(nie powinien się sklejać) i zarazem wystarczająco miękki
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w jednej misce i sprawdź jak smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu, soli i pieprzu.
Inne informacje
Makaron ryżowy jest świetnym, bardzo smacznym makaronem, ale musi być odpowiednio przygotowany. Cienki makaron ryżowy 1 lub 3 milimetrowy tak naprawdę wcale nie wymaga gotowania, wystarczy odpowiednio długo moczyć go w wodzie. Często podczas gotowania makaron ryżowy pod wpływem wrzątku zbyt gwałtownie pęcznieje i niestety skleja się zupełnie tracąc swoją sprężystość i estetyczny wygląd.
Udostępnij ten przepis