Sałatka z makaronem ryżowym to prosta w wykonaniu sałatka, której przepis powstał w potrzebie chwili tzn: trzeba było zrobić szybko sałatkę na imprezę karnawałową, a w lodówce nie było zbyt wielu wyszukanych składników 😉 Sałatka (nazwana spontanicznie ”karnawałową”) powstała z makaronu ryżowego (całe ‘clue tej potrawy polega na dobrze przygotowanym makaronie ryżowym, który ma być lekko ‘al dente) z dodatkiem konserwowej papryki, konserwowych ogórków chili, marchewki, jajek, przypraw: curry i papryki oraz majonezu i gęstego, kremowego jogurtu naturalnego. Jeżeli szukasz czegoś wyjątkowego, odskoczni od tradycyjnej sałatki jarzynowej 😛 to nasza sałatka z makaronem ryżowym jest tym czego potrzebujesz!
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Sałatka karnawałowa z makaronem ryżowym
Łatwa w przygotowaniu sałatka na imprezę karnawałową, alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej 😀
Makaron ryżowy umieszczamy w dużej misce i zalewamy ciepłą (nie wrzątkiem) przegotowaną wodą. Solimy szczyptą soli i zostawiamy w misce na około godzinę. W czasie namaczania makaronu przygotowujemy pozostałe składniki
Marchewkę obieramy i szatkujemy w cienkie paski (do szybkiego poszatkowania marchewki użyliśmy noża do plasterków zig zag KIWI). Paprykę i ogórki kroimy w kostkę lub pół-talarki.
Jajka po ugotowaniu kroimy w kostkę
W oddzielnej miseczce łączymy razem 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, łyżkę przyprawy curry, łyżeczkę mielonej papryki i pieprz. Dokładnie mieszamy i dressing do sałatki jest gotowy
Gdy makaron już dobrze namięknie, pływający w misce makaron nożyczkami tniemy w około 3centrymetrowe paseczki. Przepłukujemy krótko pod zimną, bieżącą wodą i dobrze odcedzamy. Tak przygotowany(bez gotowania) makaron ryżowy powinien być sprężysty, sypki(nie powinien się sklejać) i zarazem wystarczająco miękki
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w jednej misce i sprawdź jak smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu, soli i pieprzu.
Inne informacje
Makaron ryżowy jest świetnym, bardzo smacznym makaronem, ale musi być odpowiednio przygotowany. Cienki makaron ryżowy 1 lub 3 milimetrowy tak naprawdę wcale nie wymaga gotowania, wystarczy odpowiednio długo moczyć go w wodzie. Często podczas gotowania makaron ryżowy pod wpływem wrzątku zbyt gwałtownie pęcznieje i niestety skleja się zupełnie tracąc swoją sprężystość i estetyczny wygląd.
Udostępnij ten przepis
Ta strona używa ciasteczek - małych plików tekstowych, zapisywanych na Twoim komputerze. Zmień ustawienia przeglądarki, by je wyłączyć.ZgodaSzczegóły