Sałatka karnawałowa z makaronem ryżowym
Łatwa w przygotowaniu sałatka na imprezę karnawałową, alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej 😀

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

09.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Składniki
  • 300g makaron ryżowy 1mm
  • 300g papryki konserwowej
  • 150g konserwowych ogórków z chili
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 1łyżka curry madras
  • 1łyżeczka papryka słodka
  • 2łyżki majonezu
  • 2łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • groszek konserwowyopcjonalnie
Sposób przygotowania
  1. Makaron ryżowy umieszczamy w dużej misce i zalewamy ciepłą (nie wrzątkiem) przegotowaną wodą. Solimy szczyptą soli i zostawiamy w misce na około godzinę. W czasie namaczania makaronu przygotowujemy pozostałe składniki
  2. Marchewkę obieramy i szatkujemy w cienkie paski (do szybkiego poszatkowania marchewki użyliśmy noża do plasterków zig zag KIWI). Paprykę i ogórki kroimy w kostkę lub pół-talarki.
  3. Jajka po ugotowaniu kroimy w kostkę
  4. W oddzielnej miseczce łączymy razem 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, łyżkę przyprawy curry, łyżeczkę mielonej papryki i pieprz. Dokładnie mieszamy i dressing do sałatki jest gotowy
  5. Gdy makaron już dobrze namięknie, pływający w misce makaron nożyczkami tniemy w około 3centrymetrowe paseczki. Przepłukujemy krótko pod zimną, bieżącą wodą i dobrze odcedzamy. Tak przygotowany(bez gotowania) makaron ryżowy powinien być sprężysty, sypki(nie powinien się sklejać) i zarazem wystarczająco miękki
  6. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w jednej misce i sprawdź jak smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu, soli i pieprzu.
Inne informacje

Makaron ryżowy jest świetnym, bardzo smacznym makaronem, ale musi być odpowiednio przygotowany. Cienki makaron ryżowy 1 lub 3 milimetrowy tak naprawdę wcale nie wymaga gotowania, wystarczy odpowiednio długo moczyć go w wodzie. Często podczas gotowania makaron ryżowy pod wpływem wrzątku zbyt gwałtownie pęcznieje i niestety skleja się zupełnie tracąc swoją sprężystość i estetyczny wygląd.