Przepis na Smażone ziemniaki z masłem miso
Smażone ziemniaki z masłem miso to bardzo proste ale też bardzo smaczne i eleganckie danie fusion z japońskim akcentem. Cieniutki plasterki ziemniaków usmażone na maśle z odrobiną pasty miso. Zamysłem autorki było stworzenie z plasterków ziemniaków rodzaju "placka", który w całości można odwrócić na patelni a następnie podać. Nadaje to potrawie ciekawy, atrakcyjny wygląd. Danie to bardzo mi zasmakowało i robiłem je już kilkukrotnie ale niestety nigdy nie udało mi się uzyskać sklejenia ziemniaków i powstania zwartego placka. Magda podaje, że do uzyskania placka niezbędne są ziemniaki mączne. Widocznie ja akurat miałem ziemniak innego typu i nie skleiły się, pomimo to uzyskany efekt był bardzo dobry. Do obrócenia ziemniaków na patelni zastosowałem metodę z talerzykiem (zob. poniżej w przepisie). Po usmażeniu zaaranżowałem usmażone plasterki na talerzyku w placek.
Przepis podaje proporcję na 1 porcję przekąski. Aby przygotować więcej "placków" należny smażyć je po kolei, użyć bardzo dużej patelni lub smażyć na kilku patelniach na raz. Smażone ziemniaki z masłem miso możemy serwować jako przekąskę lub na przystawkę do dania głównego.
Przepis podaje proporcję na 1 porcję przekąski. Aby przygotować więcej "placków" należny smażyć je po kolei, użyć bardzo dużej patelni lub smażyć na kilku patelniach na raz. Smażone ziemniaki z masłem miso możemy serwować jako przekąskę lub na przystawkę do dania głównego.
Rodzaj dania | Przekąski, Przystawki |
Kuchnia | Inne kuchnie, Kuchnia japońska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoba
|
Składniki
- 1 duży ziemniak
- 3 łyżki masła w wersji wegańsiej zastąpić maragryną
- 1 łyżeczka pasty miso jasnej
Przybranie:
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyzka cebuli dymki (szczypior)
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Składniki
Przybranie:
|
Sposób przygotowania
- Ziemniaka obieramy i tniemy na cieniutkie plasterki na mandoline lub krajalnicy elektrycznej. 1 łyżkę masła mieszamy z pastą miso.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Ziemniaki układamy na podgrzanym delikatnie maśle w koło na zakładkę, plasterek zachodzący na plasterek, aż wypełnimy środek. Smażymy 6-7 min na małym ogniu. WSKAZÓWKA: Jeżeli lubisz ziemniaki bardziej chrupiące na ostatnią minutę zwiększ gaz.
- Następnie przewracamy ziemniaczany placek. Jeśli czujemy, że placek wyszedł nam zbyt luźny, co nie powinno się zdarzyć przy mącznych ziemniakach możemy pomóc sobie talerzykiem. Zsuwamy placek na talerzyk, przykładamy patelnię i odwracamy do góry nogami.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Komentarze
Dodaj komentarz