Przepis na Smażone ziemniaki z masłem miso
Smażone ziemniaki z masłem miso to bardzo proste ale też bardzo smaczne i eleganckie danie fusion z japońskim akcentem. Cieniutki plasterki ziemniaków usmażone na maśle z odrobiną pasty miso. Zamysłem autorki było stworzenie z plasterków ziemniaków rodzaju "placka", który w całości można odwrócić na patelni a następnie podać. Nadaje to potrawie ciekawy, atrakcyjny wygląd. Danie to bardzo mi zasmakowało i robiłem je już kilkukrotnie ale niestety nigdy nie udało mi się uzyskać sklejenia ziemniaków i powstania zwartego placka. Magda podaje, że do uzyskania placka niezbędne są ziemniaki mączne. Widocznie ja akurat miałem ziemniak innego typu i nie skleiły się, pomimo to uzyskany efekt był bardzo dobry. Do obrócenia ziemniaków na patelni zastosowałem metodę z talerzykiem (zob. poniżej w przepisie). Po usmażeniu zaaranżowałem usmażone plasterki na talerzyku w placek.
Przepis podaje proporcję na 1 porcję przekąski. Aby przygotować więcej "placków" należny smażyć je po kolei, użyć bardzo dużej patelni lub smażyć na kilku patelniach na raz. Smażone ziemniaki z masłem miso możemy serwować jako przekąskę lub na przystawkę do dania głównego.
Przepis podaje proporcję na 1 porcję przekąski. Aby przygotować więcej "placków" należny smażyć je po kolei, użyć bardzo dużej patelni lub smażyć na kilku patelniach na raz. Smażone ziemniaki z masłem miso możemy serwować jako przekąskę lub na przystawkę do dania głównego.
Rodzaj dania | Przekąski, Przystawki |
Kuchnia | Inne kuchnie, Kuchnia japońska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoba
|
Składniki
- 1 duży ziemniak
- 3 łyżki masła w wersji wegańsiej zastąpić maragryną
- 1 łyżeczka pasty miso jasnej
Przybranie:
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyzka cebuli dymki (szczypior)
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Składniki
Przybranie:
|
Sposób przygotowania
- Ziemniaka obieramy i tniemy na cieniutkie plasterki na mandoline lub krajalnicy elektrycznej. 1 łyżkę masła mieszamy z pastą miso.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Ziemniaki układamy na podgrzanym delikatnie maśle w koło na zakładkę, plasterek zachodzący na plasterek, aż wypełnimy środek. Smażymy 6-7 min na małym ogniu. WSKAZÓWKA: Jeżeli lubisz ziemniaki bardziej chrupiące na ostatnią minutę zwiększ gaz.
- Następnie przewracamy ziemniaczany placek. Jeśli czujemy, że placek wyszedł nam zbyt luźny, co nie powinno się zdarzyć przy mącznych ziemniakach możemy pomóc sobie talerzykiem. Zsuwamy placek na talerzyk, przykładamy patelnię i odwracamy do góry nogami.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Placek trochę mi się rozleciał 🙂 , ale smak doskonały.
Dodaj komentarz