Przepis na Pikantna pasta z pomidorów i papryki
Pikantna pasta z pomidorów i papryki może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku nadaje co jej ciekawy, "przypalony" smak. Proponowana ilość koreańskiej papryki chili i suszonych papryczek chili nadaje paście lekko pikantny smak, który możemy dowolnie wzmocnić zwiększając ilość gochugaru lub papryczek chili. W wersji wege sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.
PIKANTNA PASTA Z POMIDORÓW I PAPRYKI PRZYKŁADOWE ZASTOSOWANIA:
- do smarowania kanapek
- jako dodatek do mięs (smażona kiełbasa, kolety, grillowana pierś kurczaka etc.)
- dodatek do sosów
- dip do chipsów, tortilli etc.
Czas przygotowania | 2,5 godziny |
Porcje |
słoiki
|
Składniki
- 2 kg pomidorów
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 szt. cebuli
- 2 łyżeczki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1,5 łyżki koreańskiej papryki chili gochugaru lub więcej według gustu
- 1 szt. papryczki chili posiekanej, lub więcej według gustu
- 2 łyżki cukru brązowego
- sól do smaku
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Pomidory, paprykę, czosnek, cebulę pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.
- Upieczone warzywa obieramy ze skóry, przekładamy do garnka, blendujemy i gotujemy w celu odparowania wody. Od czasu do czasu mieszamy pulpę.
- Po ok. 30 min sos doprawiamy sosem rybnym, octem ryżowym, cukrem, papryką gochugaru i posiekanymi papryczkami chili. Gotujemy kolejne 30 min. Próbujemy ewentualnie solimy do smaku.
- Pastę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz