Przepis na Pikantna pasta z pomidorów i papryki
Pikantna pasta z pomidorów i papryki może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku nadaje co jej ciekawy, "przypalony" smak. Proponowana ilość koreańskiej papryki chili i suszonych papryczek chili nadaje paście lekko pikantny smak, który możemy dowolnie wzmocnić zwiększając ilość gochugaru lub papryczek chili. W wersji wege sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.
PIKANTNA PASTA Z POMIDORÓW I PAPRYKI PRZYKŁADOWE ZASTOSOWANIA:
- do smarowania kanapek
- jako dodatek do mięs (smażona kiełbasa, kolety, grillowana pierś kurczaka etc.)
- dodatek do sosów
- dip do chipsów, tortilli etc.
Czas przygotowania | 2,5 godziny |
Porcje |
słoiki
|
Składniki
- 2 kg pomidorów
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 szt. cebuli
- 2 łyżeczki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1,5 łyżki koreańskiej papryki chili gochugaru lub więcej według gustu
- 1 szt. papryczki chili posiekanej, lub więcej według gustu
- 2 łyżki cukru brązowego
- sól do smaku
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Pomidory, paprykę, czosnek, cebulę pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.
- Upieczone warzywa obieramy ze skóry, przekładamy do garnka, blendujemy i gotujemy w celu odparowania wody. Od czasu do czasu mieszamy pulpę.
- Po ok. 30 min sos doprawiamy sosem rybnym, octem ryżowym, cukrem, papryką gochugaru i posiekanymi papryczkami chili. Gotujemy kolejne 30 min. Próbujemy ewentualnie solimy do smaku.
- Pastę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz