Pikantna pasta z pomidorów i papryki może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku nadaje co jej ciekawy, "przypalony" smak. Proponowana ilość koreańskiej papryki chili i suszonych papryczek chili nadaje paście lekko pikantny smak, który możemy dowolnie wzmocnić zwiększając ilość gochugaru lub papryczek chili. W wersji wege sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.
PIKANTNA PASTA Z POMIDORÓW I PAPRYKI PRZYKŁADOWE ZASTOSOWANIA:
- do smarowania kanapek
- jako dodatek do mięs (smażona kiełbasa, kolety, grillowana pierś kurczaka etc.)
- dodatek do sosów
- dip do chipsów, tortilli etc.
Czas przygotowania | 2,5 godziny |
Porcje |
słoiki
|
Składniki
- 2 kg pomidorów
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 szt. cebuli
- 2 łyżeczki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1,5 łyżki koreańskiej papryki chili gochugaru lub więcej według gustu
- 1 szt. papryczki chili posiekanej, lub więcej według gustu
- 2 łyżki cukru brązowego
- sól do smaku
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Pomidory, paprykę, czosnek, cebulę pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.
- Upieczone warzywa obieramy ze skóry, przekładamy do garnka, blendujemy i gotujemy w celu odparowania wody. Od czasu do czasu mieszamy pulpę.
- Po ok. 30 min sos doprawiamy sosem rybnym, octem ryżowym, cukrem, papryką gochugaru i posiekanymi papryczkami chili. Gotujemy kolejne 30 min. Próbujemy ewentualnie solimy do smaku.
- Pastę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Udostępnij ten przepis