Indyjski chleb Naan maślany

Indyjski chleb Naan to najpopularniejsze indyjskie pieczywo, rozpowszechnione także w innych kuchniach Bliskiego Wschodu i centralnej Azji. Słowo Naan pochodzi z języka perskiego i oznacza po prostu "chleb". Płaski indyjski chleb Naan typowo pieczony jest w specjalnym piecu Tandoor jednak w warunkach domowych bardzo dobrze sprawdza się pieczenie na suchej patelni.

INDYJSKI CHLEB NAAN MAŚLANY

Dzisiaj prezentujemy podstawową wersję Naan, lekko doprawionego czarnuszką, kolendrą i masłem (tzw. Butter Naan - Naan maślany). Tak wykonane pieczywo nadaje się jako dodatek do praktycznie każdego dania (zamiast ryżu) ale najlepiej smakuje z daniami typu curry w głębokim sosie. Hindusi bardzo często używają Naan jak łyżkę, nabierając nim porcję dania z sosem. Naan maślany jest bazą do wielu odmian z dodatkami, które mogą stanowić samodzielną przekąskę. Zapewne niedługo inne wersje Naan także pojawią się na naszej stronie.

Czytaj dalej

Pikantna pasta z pomidorów i papryki

Pikantne noodle

Azjatycka sałatka z fasolki

Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym

Makaron po koreańsku (by M. Kilmczak)

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego

Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala

Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym

Pasta z pieczonego bakłażana (by M. Klimczak)

Strona 1 z 712345...Ostatnia »