Przejdź do treści

Chrupiący makaron sojowy

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chrupiący makaron sojowy
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Bardzo ciekawe zastosowanie makaronu sojowego. Po wrzuceniu na gorący olej makaron sojowy zachowuje się podobnie jak prażynki krewetkowe, gwałtownie, w ciągu 2-3 sek, pęcznieje kilkukrotnie, stając się bardzo kruchy i chrupiący. Jest bardzo lekki dlatego nie sposób się nim najeść, ale może stanowić efektowny i bardzo oryginalny dodatek do posiłku.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Porcje
porcje
Składniki
Porcje
porcje
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W woku rozgrzać mocno olej (powinien zadymić), następnie ogień zmniejszyć na średni. Suchy makaron sojowy (bez gotowania) wrzucać małymi porcjami (kilkukrotnie zwiększy objętość)
  2. Makaron po 2-3 sek gwałtownie spęcznieje.
  3. Wyjąć na papierowy ręcznik w celu osączenia. Używać jako dodatek do dań z sosem, a także do dekoracji dań.
Udostępnij ten przepis