Przepis na Azjatycki Chikker burger
Pyszny chrupiący kurczak burger, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi.
Przepis na tego burgera powstał w czasie długiego majowego weekendu, podczas rodzinnego grillowania 😀
Jest to nasza odmiana chikkera, burgera którego możecie spotkać w najpopularniejszej sieci fast food na świecie. Pyszny chrupiący kurczak, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi. Podajemy również przepis na bułkę z sezamem, którą upiekliśmy w domowym piekarniku.
Czas przygotowania | 1,5 godziny |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Bułki (2sztuki)
- 250 g mąki pszennej
- 75 ml mleka
- 75 ml wody
- 4 g drożdzy suszonych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko roztrzepane
- 20 g sezamu białego
Kurczak
- 300 g piersi z kurczaka przekrojonej na pół
- 40 g mąka tempura
- 40 g panko
- 1 łyżka oleju sojowego
- woda gazowana
Wakame
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 15 g wodorostów wakame
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatki
- 40 ml majonezu sriracha
- marynowana rzodkiew paski
- 20 g prażona cebula
- ogórek zielony
- sól, pieprz
Składniki
Bułki (2sztuki)
Kurczak
Wakame
Dodatki
|
Sposób przygotowania
- Łączymy wszystkie suche składniki do przygotowania ciasta na bułki tj: mąkę, cukier, sól, drożdże z mlekiem, woda z roztopionym masłem.
- Ciasto wyrabiamy około 5 min, aż będzie łatwo odchodzić od boków miski.
- Zostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.
- Następnie formujemy okrągłe lub podłużne (jak w naszym przepisie) bułki i odstawiamy na kolejne 20 min do wyrośnięcia.
- Po tym czasie, smarujemy powierzchnie bułek roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, na około 15 min.
- Kolejny krokiem jest przygotowanie mięsa. Dwa kawałki fileta, obtaczamy w tempurze (wsypujemy tempurę do miski i dolewamy wody gazowanej, tak by otrzymać konsystencje gęstej śmietany) następnie obtaczamy w Panko. Piersi wrzucamy na patelnie wok z rozgrzanym olejem i smażymy, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Wodorosty Wakame, namaczamy w misce z ciepłą woda przez około 20 min, tak aby powiększyły swoja objętość. Następnie dokładnie je odcedzamy i doprawiamy wszystkimi składnikami wymienionymi wyżej.
- Upieczone bułki przekrawamy na pół, smarujemy spód majonezem sriracha i ketchupem. Układamy kolejno doprawioną sałatkę z wodorostów Wakame, paski marynowanej rzodkwi, kurczaka w panierce(dodaliśmy też plaster rozpuszczonego żółtego sera). Na kurczaka dodajemy pokrojonego ogórka, posypujemy to prażoną cebulka i polewamy reszta majonezu sriracha
- Azjatycki Chikker burger jest gotowy. Życzymy smacznego !!!
Inne informacje
Ta nieoczywista(czy ktoś z Was słyszał o burgerze z wakame i marynowaną rzodkwią?) kompozycja składników na 100% pozytywnie zaskoczy Waszych gości :o:):D
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz