Przejdź do treści

Azjatycki Chikker burger

Pyszny chrupiący kurczak burger, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi.

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Azjatycki Chikker burger
Przepis na tego burgera powstał w czasie długiego majowego weekendu, podczas rodzinnego grillowania 😀 Jest to nasza odmiana chikkera, burgera którego możecie spotkać w najpopularniejszej sieci fast food na świecie. Pyszny chrupiący kurczak, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi. Podajemy również przepis na bułkę z sezamem, którą upiekliśmy w domowym piekarniku.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1,5 godziny
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Bułki (2sztuki)
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 ml mleka
  • 75 ml wody
  • 4 g drożdzy suszonych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko roztrzepane
  • 20 g sezamu białego
Kurczak
Wakame
Dodatki
Czas przygotowania 1,5 godziny
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Bułki (2sztuki)
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 ml mleka
  • 75 ml wody
  • 4 g drożdzy suszonych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko roztrzepane
  • 20 g sezamu białego
Kurczak
Wakame
Dodatki
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Łączymy wszystkie suche składniki do przygotowania ciasta na bułki tj: mąkę, cukier, sól, drożdże z mlekiem, woda z roztopionym masłem.
  2. Ciasto wyrabiamy około 5 min, aż będzie łatwo odchodzić od boków miski.
  3. Zostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.
  4. Następnie formujemy okrągłe lub podłużne (jak w naszym przepisie) bułki i odstawiamy na kolejne 20 min do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie, smarujemy powierzchnie bułek roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, na około 15 min.
  6. Kolejny krokiem jest przygotowanie mięsa. Dwa kawałki fileta, obtaczamy w tempurze (wsypujemy tempurę do miski i dolewamy wody gazowanej, tak by otrzymać konsystencje gęstej śmietany) następnie obtaczamy w Panko. Piersi wrzucamy na patelnie wok z rozgrzanym olejem i smażymy, aż do uzyskania złocistego koloru.
  7. Wodorosty Wakame, namaczamy w misce z ciepłą woda przez około 20 min, tak aby powiększyły swoja objętość. Następnie dokładnie je odcedzamy i doprawiamy wszystkimi składnikami wymienionymi wyżej.
  8. Upieczone bułki przekrawamy na pół, smarujemy spód majonezem sriracha i ketchupem. Układamy kolejno doprawioną sałatkę z wodorostów Wakame, paski marynowanej rzodkwi, kurczaka w panierce(dodaliśmy też plaster rozpuszczonego żółtego sera). Na kurczaka dodajemy pokrojonego ogórka, posypujemy to prażoną cebulka i polewamy reszta majonezu sriracha
  9. Azjatycki Chikker burger jest gotowy. Życzymy smacznego !!!
Inne informacje

Ta nieoczywista(czy ktoś z Was słyszał o burgerze z wakame i marynowaną rzodkwią?) kompozycja składników na 100% pozytywnie zaskoczy Waszych gości :o:):D

Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *