Kremowa zupa z kasztanów jadalnych ma swoje korzenie w Anglii. Jest szczególnie popularna w okresie Świąt Bożego Narodzenia i podczas zimy, ponieważ ma działanie rozgrzewające. Do przygotowania tej zupy użyliśmy dostępnych w naszym sklepie suszonych kasztanów jadalnych, które są już obrane ze łupinki. Jest to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników rozgrzewających zup kremowych
Kremowa zupa z kasztanów to danie, które ma wysoką wartość odżywczą i jest niskokaloryczne. Jedna miska tej zupy jest dość sycąca i ma tylko około 150 kalorii. Ponadto warto pamiętać o zdrowotnych właściwościach jadalnych kasztanów, które są bogate w błonnik, potas , nienasycone tłuszcze oraz witaminy z grupy B
Czas przygotowania | 3 godz |
Czas gotowania | 20 minut |
Porcje |
porcje
|
Składniki
- 200 g kasztany jadalne suszone
- 2 średnie pietruszki
- ćwiartka selera korzeń
- 1 duże jabłko
- 50 g masła
- 1 łyżeczka curry madras ostre
- 1 łyżeczka czosnek i imbir mielony
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki kremu kokosowego
- szczypta soli i pieprzu
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Kasztany moczymy w wodzie przez minimum 3 godziny, najlepiej jednak zostawić je w wodzie na dłużej np: przez całą noc
- W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy wszystkie warzywa i owoce ( pietruszkę, seler i jabłko wszystko wcześniej obrane i starte na tarce o dużych oczkach). Następnie dodajemy łyżeczkę curry, łyżeczkę mielonego czosnku i imbiru oraz lekko posiekane kasztany
- Całość zalewamy litrem bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie wszystkie składniki powinny już być odpowiednio miękkie i gotowe do zblendowania.
- Dodajemy krem kokosowy i wszystko starannie blendujemy (najlepiej w blenderze kielichowym)
- Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku szczypta soli i pieprzu. Jeżeli krem wydaje Wam się za gęsty to można rozcieńczyć go, dolewając odrobinę gotowanej wody.
Udostępnij ten przepis