Zupa krem z kasztanów jadalnych
Kremowa zupa z kasztanów to danie, które ma wysoką wartość odżywczą i jest niskokaloryczne. Jedna miska tej zupy jest dość sycąca i ma tylko około 150 kalorii. Ponadto warto pamiętać o zdrowotnych właściwościach jadalnych kasztanów, które są bogate w błonnik, potas , nienasycone tłuszcze oraz witaminy z grupy B

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

08.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4porcje 3godz
Czas gotowania
20minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 3godz
Czas gotowania
20minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kasztany moczymy w wodzie przez minimum 3 godziny, najlepiej jednak zostawić je w wodzie na dłużej np: przez całą noc
  2. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy wszystkie warzywa i owoce ( pietruszkę, seler i jabłko wszystko wcześniej obrane i starte na tarce o dużych oczkach). Następnie dodajemy łyżeczkę curry, łyżeczkę mielonego czosnku i imbiru oraz lekko posiekane kasztany
  3. Całość zalewamy litrem bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie wszystkie składniki powinny już być odpowiednio miękkie i gotowe do zblendowania.
  4. Dodajemy krem kokosowy i wszystko starannie blendujemy (najlepiej w blenderze kielichowym)
  5. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku szczypta soli i pieprzu. Jeżeli krem wydaje Wam się za gęsty to można rozcieńczyć go, dolewając odrobinę gotowanej wody.