Przepis na Makaron z wołowiną stir-fry
Makaron z wołowiną stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, czosnku i pysznego słono-słodkiego chińskiego sosu. Ten przepis pozwala na wykonanie w 15 minut bardzo smacznego i pożywnego dania z minimalną ilością tłuszczu.
Do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczyptą chili w proszku. Makaron z wołowiną stir-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczyptą chili w proszku. Makaron z wołowiną stir-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 200 g makaronu mie
- 150 g wołowiny antrykot, rostbef, polędwica
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 szt. czebuli dymki posiekanej
- 1 łyżka oleju do smażenia
- garść ziół bazylia, kolendra
- szczypta przyprawy 7 smaków lub chili w proszku
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki cukru
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (makron mie typowo 5-6 minut). Przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
- Wołowinę tniemy w cienkie plasterki. Wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną i uzyskaną pastę mieszamy z wołowiną. Wszystkie składniki sosu mieszamy.
- W woku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju arachidowego. Wrzucamy wołowinę i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy czosnek, dymkę i połowę ziół. Krótko smażymy mieszając.
- Dodajemy sos i makaron. Mieszamy, smażymy krótko aż składniki się zagrzeją.
- Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczyptą przyprawy 7 smaków (lub chili w proszku).
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz