Przejdź do treści

Makaron z wołowiną stir-fry

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron z wołowiną stir-fry
Makaron z wołowiną stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, czosnku i pysznego słono-słodkiego chińskiego sosu. Ten przepis pozwala na wykonanie w 15 minut bardzo smacznego i pożywnego dania z minimalną ilością tłuszczu.

Do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczyptą chili w proszku. Makaron z wołowiną stir-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Głosów: 7
Ocena: 4.43
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Głosów: 7
Ocena: 4.43
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (makron mie typowo 5-6 minut). Przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
  2. Wołowinę tniemy w cienkie plasterki. Wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną i uzyskaną pastę mieszamy z wołowiną. Wszystkie składniki sosu mieszamy.
  3. W woku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju arachidowego. Wrzucamy wołowinę i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy czosnek, dymkę i połowę ziół. Krótko smażymy mieszając.
  4. Dodajemy sos i makaron. Mieszamy, smażymy krótko aż składniki się zagrzeją.
  5. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczyptą przyprawy 7 smaków (lub chili w proszku).
Udostępnij ten przepis