Przepis na Makaron z wołowiną stir-fry
Makaron z wołowiną stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, czosnku i pysznego słono-słodkiego chińskiego sosu. Ten przepis pozwala na wykonanie w 15 minut bardzo smacznego i pożywnego dania z minimalną ilością tłuszczu.
Do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczyptą chili w proszku. Makaron z wołowiną stir-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczyptą chili w proszku. Makaron z wołowiną stir-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g makaronu mie
- 150 g wołowiny antrykot, rostbef, polędwica
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 szt. czebuli dymki posiekanej
- 1 łyżka oleju do smażenia
- garść ziół bazylia, kolendra
- szczypta przyprawy 7 smaków lub chili w proszku
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki cukru
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (makron mie typowo 5-6 minut). Przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
- Wołowinę tniemy w cienkie plasterki. Wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną i uzyskaną pastę mieszamy z wołowiną. Wszystkie składniki sosu mieszamy.
- W woku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju arachidowego. Wrzucamy wołowinę i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy czosnek, dymkę i połowę ziół. Krótko smażymy mieszając.
- Dodajemy sos i makaron. Mieszamy, smażymy krótko aż składniki się zagrzeją.
- Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczyptą przyprawy 7 smaków (lub chili w proszku).
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz