Makaron z wołowiną stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, czosnku i pysznego słono-słodkiego chińskiego sosu. Ten przepis pozwala na wykonanie w 15 minut bardzo smacznego i pożywnego dania z minimalną ilością tłuszczu.
Do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczyptą chili w proszku. Makaron z wołowiną stir-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczyptą chili w proszku. Makaron z wołowiną stir-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g makaronu mie
- 150 g wołowiny antrykot, rostbef, polędwica
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 szt. czebuli dymki posiekanej
- 1 łyżka oleju do smażenia
- garść ziół bazylia, kolendra
- szczypta przyprawy 7 smaków lub chili w proszku
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki cukru
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (makron mie typowo 5-6 minut). Przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
- Wołowinę tniemy w cienkie plasterki. Wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną i uzyskaną pastę mieszamy z wołowiną. Wszystkie składniki sosu mieszamy.
- W woku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju arachidowego. Wrzucamy wołowinę i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy czosnek, dymkę i połowę ziół. Krótko smażymy mieszając.
- Dodajemy sos i makaron. Mieszamy, smażymy krótko aż składniki się zagrzeją.
- Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczyptą przyprawy 7 smaków (lub chili w proszku).
Udostępnij ten przepis