Bulgogi koreańska grillowana wołowina (zwana także Pulgogi) to jedno z najsłynniejszych koreańskich dań. Cieniutko pocięta wołowina marynowana w słono-słodkiej marynacie, następnie bardzo krótko grillowana. Magda przygotowała to danie z dodatkiem ostrej papryki jednak zazwyczaj przygotowuje się je łagodne dlatego dodatek gochugaru jest opcjonalny.
Pulgogi podobnie jak steki grilluje się bardzo krótko dlatego do jej użycia stosuje się tylko i wyłącznie najwyższej jakości wołowinę stekową. Najczęściej stosowana jest polędwica wołowa. Równie dobrze sprawdzi się antrykot i rostbef, wymagają one jednak trochę wysiłku przy wycinaniu błon i tłuszczu. Bulgogi jak większość koreańskich dań najlepiej smakuje z kimchi i ryżem kleistym.
Pulgogi podobnie jak steki grilluje się bardzo krótko dlatego do jej użycia stosuje się tylko i wyłącznie najwyższej jakości wołowinę stekową. Najczęściej stosowana jest polędwica wołowa. Równie dobrze sprawdzi się antrykot i rostbef, wymagają one jednak trochę wysiłku przy wycinaniu błon i tłuszczu. Bulgogi jak większość koreańskich dań najlepiej smakuje z kimchi i ryżem kleistym.
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g wołowiny najlepszej jakości (polędwica, antrykot lub rostbef)
Marynata:
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 4 łyżki sosu sojowego koreańskiego lub japońskiego
- 1 łyżka koreańskiej papryki chili gochugaru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki cukru palmowego lub 2 łyżki cukru
Do posypania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posikeany
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na patelni
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- 2 porcje kimchi z kapusty zob. przepis na kimchi
Ingredients
Marynata:
Do posypania:
Dodatki:
|
Instructions
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce. Z wołowiny wycinamy tłuszcz i żyły (jeżeli występują) i kroimy w cienkie plastry. Mięso zalewamy marynatą i marynujemy min 30 min, najlepiej zostawiamy na noc.
- Patelnię grillową rozgrzewamy i grillujemy któtko mięso (3-4 minuty). Podajemy posypane z posiekaną dymką i sezamem z dodatkiem ryżu kleistego i kimchi.
Share this Recipe