Przepis na Bulgogi koreańska grillowana wołowina
Bulgogi koreańska grillowana wołowina (zwana także Pulgogi) to jedno z najsłynniejszych koreańskich dań. Cieniutko pocięta wołowina marynowana w słono-słodkiej marynacie, następnie bardzo krótko grillowana. Magda przygotowała to danie z dodatkiem ostrej papryki jednak zazwyczaj przygotowuje się je łagodne dlatego dodatek gochugaru jest opcjonalny.
Pulgogi podobnie jak steki grilluje się bardzo krótko dlatego do jej użycia stosuje się tylko i wyłącznie najwyższej jakości wołowinę stekową. Najczęściej stosowana jest polędwica wołowa. Równie dobrze sprawdzi się antrykot i rostbef, wymagają one jednak trochę wysiłku przy wycinaniu błon i tłuszczu. Bulgogi jak większość koreańskich dań najlepiej smakuje z kimchi i ryżem kleistym.
Pulgogi podobnie jak steki grilluje się bardzo krótko dlatego do jej użycia stosuje się tylko i wyłącznie najwyższej jakości wołowinę stekową. Najczęściej stosowana jest polędwica wołowa. Równie dobrze sprawdzi się antrykot i rostbef, wymagają one jednak trochę wysiłku przy wycinaniu błon i tłuszczu. Bulgogi jak większość koreańskich dań najlepiej smakuje z kimchi i ryżem kleistym.
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g wołowiny najlepszej jakości (polędwica, antrykot lub rostbef)
Marynata:
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 4 łyżki sosu sojowego koreańskiego lub japońskiego
- 1 łyżka koreańskiej papryki chili gochugaru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki cukru palmowego lub 2 łyżki cukru
Do posypania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posikeany
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na patelni
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- 2 porcje kimchi z kapusty zob. przepis na kimchi
Składniki
Marynata:
Do posypania:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce. Z wołowiny wycinamy tłuszcz i żyły (jeżeli występują) i kroimy w cienkie plastry. Mięso zalewamy marynatą i marynujemy min 30 min, najlepiej zostawiamy na noc.
- Patelnię grillową rozgrzewamy i grillujemy któtko mięso (3-4 minuty). Podajemy posypane z posiekaną dymką i sezamem z dodatkiem ryżu kleistego i kimchi.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Bulgogi to fantastyczne danie na lelektryczną patelnię grillową stawianą pośrodku stolu (tylko musi być dużej mocy). Każdy dostaje swoje szczypce i sam naklada i grilluje we własnym tempie, na bieżąco.
Jescze lepszy hard core jest z gazową, stolową kuchenką turystyczną i plytą grillową lub specjalną patelnią. Oryginalne koreańskie stoły mają nawet dziurę pośrodku blatu, gdzie można grill węglowy wstawić (ale to już raczej do dań z rusztu, bo bulgogi się smaży, a nie piecze)
Dodaj komentarz