Przejdź do treści

Bulgogi koreańska grillowana wołowina

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bulgogi koreańska grillowana wołowina
Bulgogi koreańska grillowana wołowina (zwana także Pulgogi) to jedno z najsłynniejszych koreańskich dań. Cieniutko pocięta wołowina marynowana w słono-słodkiej marynacie, następnie bardzo krótko grillowana. Magda przygotowała to danie z dodatkiem ostrej papryki jednak zazwyczaj przygotowuje się je łagodne dlatego dodatek gochugaru jest opcjonalny.

Pulgogi podobnie jak steki grilluje się bardzo krótko dlatego do jej użycia stosuje się tylko i wyłącznie najwyższej jakości wołowinę stekową. Najczęściej stosowana jest polędwica wołowa. Równie dobrze sprawdzi się antrykot i rostbef, wymagają one jednak trochę wysiłku przy wycinaniu błon i tłuszczu. Bulgogi jak większość koreańskich dań najlepiej smakuje z kimchi i ryżem kleistym.
Głosów: 6
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g wołowiny najlepszej jakości (polędwica, antrykot lub rostbef)
Marynata:
Do posypania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posikeany
  • 1 łyżka sezamu białego uprażonego na patelni
Dodatki:
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g wołowiny najlepszej jakości (polędwica, antrykot lub rostbef)
Marynata:
Do posypania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posikeany
  • 1 łyżka sezamu białego uprażonego na patelni
Dodatki:
Głosów: 6
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce. Z wołowiny wycinamy tłuszcz i żyły (jeżeli występują) i kroimy w cienkie plastry. Mięso zalewamy marynatą i marynujemy min 30 min, najlepiej zostawiamy na noc.
  2. Patelnię grillową rozgrzewamy i grillujemy któtko mięso (3-4 minuty). Podajemy posypane z posiekaną dymką i sezamem z dodatkiem ryżu kleistego i kimchi.
Udostępnij ten przepis

1 komentarz do “Bulgogi koreańska grillowana wołowina”

  1. Bulgogi to fantastyczne danie na lelektryczną patelnię grillową stawianą pośrodku stolu (tylko musi być dużej mocy). Każdy dostaje swoje szczypce i sam naklada i grilluje we własnym tempie, na bieżąco.
    Jescze lepszy hard core jest z gazową, stolową kuchenką turystyczną i plytą grillową lub specjalną patelnią. Oryginalne koreańskie stoły mają nawet dziurę pośrodku blatu, gdzie można grill węglowy wstawić (ale to już raczej do dań z rusztu, bo bulgogi się smaży, a nie piecze)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *