Przepis na Miso Ramen z grillowaną wołowiną
Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, które już na dobre zadomowiło się na polskim rynku i jest serwowane w prawie każdej restauracji z daniami kuchni orientalnej….
Czas przygotowania | 2 godziny |
Czas gotowania | 2 godziny |
Porcje |
|
- 4 litry wody
- 3 udka kurczaka
- 100 g pręgi wołowej
- 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler naciowy)
- 150 g pasty miso jasnej
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki sos sojowy grzybowy
- 1 łyżka oleju sezamowego ciemnego
- 1 łyzka czosnek i imbir mielony
- 375 g makaron ramen
- 350 g wołowiny (polędwica wołowa, rostbef lub pręga)
- 1 opakowanie marynata bulgogi
- 1 łyżka oleju sojowego
- 10 ml wytrawnego wina lub whisky
- 1 łyżka sos sojowy grzybowy
- 1 łyżeczka bulion wołowy Dashida
- 0,5 łyżeczka cukru
- 200 g imbir marynowany do sushi
- 4 gotowane jajka
- 20 g sezamu białego
Składniki
Zupa miso/rosół
Marynata
Dodatki
|
- Makaron Ramen gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
- Baze do zupy ramen , czyli nasz rosół 😉 gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu, ogólnie znanym sposobem (dodając udka, pręgę i włoszczyznę). Po tym czasie wyjmujemy mięso, włoszczyznę i dokładnie go odcedzamy przez sitko.
- Pastę miso, sos sojowy, sos grzybowy, mielony czosnek i imbir, olej sezamowy podsmażamy razem przez 1 minute na rozgrzanym woku i następnie tą ''magiczną'' miksturę dodajemy do odcedzonego rosołu. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Nasza baza, miso ramen jest gotowa.
- Wołowinę kroimy w cienkie paski w poprzek włókien. Dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę i marynujemy 2 godziny.
- Następnie tak zamarynowaną wołowinę smażymy na patelni grillowej, z każdej ze stron, do mocnego przyrumienienia i dodajemy do zupy ramen już na sam koniec, prosto na talerz.
- Jajka gotujemy na twardo
- Sezam prażymy na patelni
- Imbir marynowany odcedzamy i dodajemy do ramenu na sam koniec
- Jeżeli chcecie, aby Wasz Ramen był bardziej pikantny, to dodajcie szczyptę pokruszonego chili lub kilka kropel oleju chili.
- Jeżeli chcecie, aby wasz Ramen miał ciemniejszą barwę, to dodajcie więcej sosu sojowego ciemnego i sosu grzybowego
- Wołowinę najlepiej jest marynować przez noc w lodówce, aby przeszła mocno przygotowaną marynatą
Sposób podania: Do miski kładziemy najpierw makaron ramen, zalewamy gorącą zupą miso Ramen, następnie dodajemy pociętą w słupki wcześniej ugotowaną marchewkę, ugotowane jajko, wołowinę, szczypiorek i na sam koniec imbir i prażony sezam
Przepis ten wydaje się, być może dość skomplikowany, czasochłonny i trudny w przygotowaniu, ale zapewniam, że warto poświecić kilka godzin na przygotowanie doskonałego Miso Ramenu z grilowaną wołowiną, tak jak w najlepszych ramenowniach w Polsce 😀
Życzymy Smacznego!!!
Ps. Bardziej szczegółowe informacje jak przygotować różne rodzaje japońskich bulionów znajdziecie w naszym artykule: JAPOŃSKI BULION DASHI – 6 PODSTAWOWYCH RODZAJÓW.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz