Przejdź do treści

Miso Ramen z grillowaną wołowiną

  • przez

Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, które już na dobre zadomowiło się na polskim rynku i jest serwowane w prawie każdej restauracji z daniami kuchni orientalnej….

 

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Miso Ramen z grilowaną wołowiną
Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, które już na dobre zadomowiło się na polskim rynku i jest serwowane w prawie każdej restauracji z daniami kuchni orientalnej.... Zupę Miso Ramen przygotowaliśmy na bazie klasycznego domowego rosołu, zaprawiając go dodatkowo orientalnymi dodatkami. Jednak sekretem tego przepisu jest doskonale przygotowana, zamarynowana i zgrilowana wołowina, która nadaje mu naprawdę wyjątkowego smaku 😀
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 2 godziny
Porcje
Składniki
Zupa miso/rosół
Marynata
Dodatki
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 2 godziny
Porcje
Składniki
Zupa miso/rosół
Marynata
Dodatki
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
Miso Ramen
  1. Makaron Ramen gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
  2. Baze do zupy ramen , czyli nasz rosół 😉 gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu, ogólnie znanym sposobem (dodając udka, pręgę i włoszczyznę). Po tym czasie wyjmujemy mięso, włoszczyznę i dokładnie go odcedzamy przez sitko.
  3. Pastę miso, sos sojowy, sos grzybowy, mielony czosnek i imbir, olej sezamowy podsmażamy razem przez 1 minute na rozgrzanym woku i następnie tą ''magiczną'' miksturę dodajemy do odcedzonego rosołu. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Nasza baza, miso ramen jest gotowa.
Grilowana wołowina
  1. Wołowinę kroimy w cienkie paski w poprzek włókien. Dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę i marynujemy 2 godziny.
  2. Następnie tak zamarynowaną wołowinę smażymy na patelni grillowej, z każdej ze stron, do mocnego przyrumienienia i dodajemy do zupy ramen już na sam koniec, prosto na talerz.
Dodatki i kilka przydatnych porad
  1. Jajka gotujemy na twardo
  2. Sezam prażymy na patelni
  3. Imbir marynowany odcedzamy i dodajemy do ramenu na sam koniec
  4. Jeżeli chcecie, aby Wasz Ramen był bardziej pikantny, to dodajcie szczyptę pokruszonego chili lub kilka kropel oleju chili.
  5. Jeżeli chcecie, aby wasz Ramen miał ciemniejszą barwę, to dodajcie więcej sosu sojowego ciemnego i sosu grzybowego
  6. Wołowinę najlepiej jest marynować przez noc w lodówce, aby przeszła mocno przygotowaną marynatą
Inne informacje

Sposób podania: Do miski kładziemy najpierw makaron ramen, zalewamy gorącą zupą miso Ramen, następnie dodajemy pociętą w słupki wcześniej ugotowaną marchewkę, ugotowane jajko, wołowinę, szczypiorek i na sam koniec imbir i prażony sezam

Przepis ten wydaje się, być może dość skomplikowany, czasochłonny i trudny w przygotowaniu, ale zapewniam, że warto poświecić kilka godzin na przygotowanie doskonałego Miso Ramenu z grilowaną wołowiną, tak jak w najlepszych ramenowniach w Polsce 😀

Życzymy Smacznego!!!

Ps. Bardziej szczegółowe informacje jak przygotować różne rodzaje japońskich bulionów znajdziecie w naszym artykule: JAPOŃSKI BULION DASHI – 6 PODSTAWOWYCH RODZAJÓW.

Udostępnij ten przepis