Przejdź do treści

Frytki z grillowaną wołowiną i kimchi

Frytki z batatów z grillowaną wołowiną i kimchi to popularne danie fusion, które łączy smaki kuchni koreańskiej i amerykańskiej.

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Frytki z grillowaną wołowiną i kimchi
Frytki z batatów z grillowaną wołowiną i kimchi to popularne danie fusion, które łączy smaki kuchni koreańskiej i amerykańskiej. To danie to prawdziwa eksplozja smaków, która zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Doskonałe na lunch, kolację lub jako przekąska na imprezę
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
1
  • 400 g wołowiny z udźca wołowego, rostbefu lub polędwicy wołowej
  • 3 puszki koreańskiego kimchi
  • 600 g frytek z batatów mrożonych
  • 150 g startego sera Gouda
  • szczypiorek
Marynata do wołowiny
Sos do frytek
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki ketchup
  • 2 łyżki sosu chili Sriracha
  • 5 łyżek soku z cytryny lub kiszonych ogórków sok z ogórków jest lepszą opcją 🙂
  • 1 łyżka czarnego sezamu
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
1
  • 400 g wołowiny z udźca wołowego, rostbefu lub polędwicy wołowej
  • 3 puszki koreańskiego kimchi
  • 600 g frytek z batatów mrożonych
  • 150 g startego sera Gouda
  • szczypiorek
Marynata do wołowiny
Sos do frytek
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki ketchup
  • 2 łyżki sosu chili Sriracha
  • 5 łyżek soku z cytryny lub kiszonych ogórków sok z ogórków jest lepszą opcją 🙂
  • 1 łyżka czarnego sezamu
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wołowinę pokroić na plasterki w poprzek włókien, zamarynować i odstawić do lodówki na około godzinę
  2. Bataty usmażyć na głębokim oleju lub upiec w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Do tego przepisu użyliśmy frytek mrożonych, ale możecie również sami przygotować chrupiące frytki z batatów w piekarniku.
  3. Wszystkie składniki na sos dobrze razem wymieszać.
  4. Wołowinę wyjąc na 30 min przed smażeniem z lodówki. Rozpalić grill lub rozgrzać patelnie grillowa, dodać niewielką ilość oleju i smażyć plastry wołowiny z dwóch stron, aż będą dobrze zrumienione.
  5. Upieczone bataty przełożyć do miski, wyłożonej papierem do pieczenia, posypać drobno startym serem Gouda, dodać zgrillowaną wołowinę, następnie polać wszystko przygotowanym sosem.
  6. Na wołowinie ułożyć kimchi, całość posypać świeżo pokrojonym szczypiorkiem oraz szczypta czarnego sezamu
Udostępnij ten przepis