Przepis na Makaron z wołowiną i brokułami na ostro
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro to chińskie danie stir-fry. Gruby, falisty makaron mie z paseczkami miękkiej wołowiny i brokułami w mocno pikantnym, słodkawym sosie. Głównym składnikiem sosu jest syczuański sos z chili i bobu, wzmocniony dodatkowo sosem chili sriracha, słodką nutę smakową nadaje sos hoisin.
Do dań stir-fry, gdzie smażenie trwa bardzo krótko, należy stosować wysokiej jakości, miękką wołowinę na steki. Najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobry efekt dają antrykot i rostbef. Brokułu przed użyciem należy zblanszować, inaczej będą praktycznie surowe.
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro można zaserwować jako samodzielny danie obiadowe lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Do dań stir-fry, gdzie smażenie trwa bardzo krótko, należy stosować wysokiej jakości, miękką wołowinę na steki. Najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobry efekt dają antrykot i rostbef. Brokułu przed użyciem należy zblanszować, inaczej będą praktycznie surowe.
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro można zaserwować jako samodzielny danie obiadowe lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g miękkiej wołowiny polędwica, rostbef lub antrykot
- 1 szt. brokuła
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli pociętej w piórka
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 3 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 300 g makaronu mie
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyzka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 2 łyżki sosu z chili i bobu
- 1 łyżeczka sosu chili Sriracha
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do posypania
- cebula dymka sam szczypior, posiekany
- sezam biały uprażony na suchej patelni
Składniki
Marynata:
Sos:
Do posypania
|
Sposób przygotowania
- Wołowinę tniemy w cienkie paseczki, mieszamy z marynatą, odstawiamy na minimum 15 minut.
- Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy krótko cebulę, imbir i czosnek.
- Dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki wołowinę i smażymy mieszając kolejne 2 minuty.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz