Przepis na Makaron z wołowiną i brokułami na ostro
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro to chińskie danie stir-fry. Gruby, falisty makaron mie z paseczkami miękkiej wołowiny i brokułami w mocno pikantnym, słodkawym sosie. Głównym składnikiem sosu jest syczuański sos z chili i bobu, wzmocniony dodatkowo sosem chili sriracha, słodką nutę smakową nadaje sos hoisin.
Do dań stir-fry, gdzie smażenie trwa bardzo krótko, należy stosować wysokiej jakości, miękką wołowinę na steki. Najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobry efekt dają antrykot i rostbef. Brokułu przed użyciem należy zblanszować, inaczej będą praktycznie surowe.
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro można zaserwować jako samodzielny danie obiadowe lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Do dań stir-fry, gdzie smażenie trwa bardzo krótko, należy stosować wysokiej jakości, miękką wołowinę na steki. Najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobry efekt dają antrykot i rostbef. Brokułu przed użyciem należy zblanszować, inaczej będą praktycznie surowe.
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro można zaserwować jako samodzielny danie obiadowe lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 400 g miękkiej wołowiny polędwica, rostbef lub antrykot
- 1 szt. brokuła
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli pociętej w piórka
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 3 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 300 g makaronu mie
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyzka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 2 łyżki sosu z chili i bobu
- 1 łyżeczka sosu chili Sriracha
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do posypania
- cebula dymka sam szczypior, posiekany
- sezam biały uprażony na suchej patelni
Składniki
Marynata:
Sos:
Do posypania
|
Sposób przygotowania
- Wołowinę tniemy w cienkie paseczki, mieszamy z marynatą, odstawiamy na minimum 15 minut.
- Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy krótko cebulę, imbir i czosnek.
- Dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki wołowinę i smażymy mieszając kolejne 2 minuty.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz