Przejdź do treści

Makaron z wołowiną i brokułami na ostro

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro to chińskie danie stir-fry. Gruby, falisty makaron mie z paseczkami miękkiej wołowiny i brokułami w mocno pikantnym, słodkawym sosie. Głównym składnikiem sosu jest syczuański sos z chili i bobu, wzmocniony dodatkowo sosem chili sriracha, słodką nutę smakową nadaje sos hoisin.

Do dań stir-fry, gdzie smażenie trwa bardzo krótko, należy stosować wysokiej jakości, miękką wołowinę na steki. Najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobry efekt dają antrykot i rostbef. Brokułu przed użyciem należy zblanszować, inaczej będą praktycznie surowe.

Makaron z wołowiną i brokułami na ostro można zaserwować jako samodzielny danie obiadowe lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Głosów: 5
Ocena: 4.6
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Do posypania
  • cebula dymka sam szczypior, posiekany
  • sezam biały uprażony na suchej patelni
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Do posypania
  • cebula dymka sam szczypior, posiekany
  • sezam biały uprażony na suchej patelni
Głosów: 5
Ocena: 4.6
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wołowinę tniemy w cienkie paseczki, mieszamy z marynatą, odstawiamy na minimum 15 minut.
  2. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru. 
  3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy krótko cebulę, imbir i czosnek.
  4. Dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki wołowinę i smażymy mieszając kolejne 2 minuty.
  5. Do woka dodajemy zblanszowane brokuły, makaron i sos. Podsmażamy wszystko mieszając aż składniki się zagrzeją a sos zgęstnieje. Podajemy posypane sezamem i dymką.
    Makaron z wołowiną i brokułami na ostro
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *